China interzice difuzarea de fake news create cu ajutorul inteligentei artificiale

Sambata, 30 Noiembrie 2019, ora 22:38
3662 citiri
China interzice difuzarea de fake news create cu ajutorul inteligentei artificiale
Foto: Arhiva Pixabay

China a adoptat noi reglementari care interzic furnizorilor de continuturi video si audio online sa foloseasca tehnologiile de inteligenta artificiala si realitate virtuala pentru a produce "informatii false", relateaza AFP, Reuters si Xinhua.

Masura, anuntata vineri de Administratia pentru ciberspatiu (CAC) si care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2020, prevede ca orice incalcare a noilor reguli sa fie tratata ca infractiune. Administratia chineza pentru ciberspatiu nu precizeaza si pedepsele aplicabile in astfel de cazuri.

Textul stipuleaza ca nici furnizorii si nici utilizatorii de servicii video si audio online nu sunt "autorizati" sa foloseasca noile tehnologii cum sunt Deep learning sau realitatea virtuala pentru a crea, distribui si difuza "fake news".

Totodata, toate documentele audio sau video realizate folosind tehnici de inteligenta artificiala sau realitate virtuala va trebui sa fie insotite de avertismente clare adresate utilizatorilor.

CAC insista asupra pericolului reprezentat de "deepfake", care permite proliferarea de materiale video trucate si hiperrealiste pe Internet.

Astfel de tehnologii de inteligenta artificiala pot "perturba ordinea sociala si aduce atingere intereselor populatiei, creand riscuri politice si avand un impact negativ asupra securitatii nationale si stabilitatii sociale", avertizeaza agentia.

O aplicatie mobila chineza de trucaj video, Zao, care permitea inlocuirea fetei utilizatorului cu cea a unor staruri de cinema sau alte celebritati s-a bucurat de un urias succes in septembrie, dar a atras si un val de critici privind potentiale incalcari ale dreptului la viata privata, iar creatorii sai au fost nevoiti sa promita ca vor retrage de pe servere toate continuturile sterse de utilizatori.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#China interzice fake news inteligenta artificiala , #tehnologie