China pregateste noua revolutie sociala: Cetatenii vor primi note pentru felul in care isi traiesc viata

Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 22:02
30530 citiri
China pregateste noua revolutie sociala: Cetatenii vor primi note pentru felul in care isi traiesc viata

Intr-o premiera mondiala si evocand pentru multi un univers de tip orwellian, China va implementa in curand un sistem de rating pentru cetateni, care va atinge toate aspectele vietii umane.

Conform planului, enuntat pentru prima data intr-un document al Consiliului de Stat publicat in 2014, fiecare dintre cetatenii Chinei (tara cu peste 1,3 miliarde de locuitori) va primi un punctaj, informatie cu caracter public, in urma monitorizarii comportamentului sau - de la obiceiurile de consum si frecventa cu care isi plateste facturile la interactiunele sale sociale, scrie Futurism.

Sistemul va intra in vigoare incepand cu 2020, insa Guvernul chinez desfasoara intre timp mai multe programe pilot in parteneriat cu cateva companii private din domeniul serviciilor de mesagerie si al platilor online, deci cu acces direct la cantitati uriase de informatii personale.

Pana la un anumit punct, seamana cu scoringul practicat de institutiile de creditare, care are efectul benefic de a impiedica supraindatorarea.

Insa China merge dincolo de evaluarea solvabilitatii unei persoane, incercand sa exprime in cifre, pe baza tuturor activitatilor sale online si offline, valoarea sa ca fiinta umana.

Acest punctaj va influenta eligibilitatea persoanei respective intr-o mare varietate de ipostaze: la angajare, in momentul in care solicita un credit ipotecar, chiar si atunci cand alege scoala la care isi va trimite copiii.

Sustinatorii masurii o descriu ca pe o oportunitate de a imbunatati serviciile statului. Cetatenii vor avea acces mai usor la servicii financiare. Potrivit guvernului chinez, este o modalitate de a-i rasplati pe cetatenii "de incredere" si de a le pune bete-n roate celor compromisi.

Astfel, cei cu un scor bun pot avea acces mai rapid la vize sau pot obtine reduceri la hoteluri si la polite de asigurare. De partea cealalta, daca ai calcat stramb, consecintele pot fi pe viata, ba chiar i-ar putea afecta si pe copiii si pe nepotii tai, sustine Rachel Botsman, care a scris despre viitorul sistem de rating al Chinei in cartea Who Can You Trust? How Technology Brought Us Together and Why It Might Drive Us Apart, potrivit USA Today.

"Scorul social propus in China este o reafirmare absoluta a continuarii eforturilor de a deveni un stat politienesc", spune Anurag Lal, director in cadrul Comisiei Federale de Comunicatii din SUA in timpul adminstratiei Obama.

Li Yingyun, director de tehnologie la Sesame Credit, un sistem de scoring dezvoltat de o companie afiliata grupului de comert electronic Alibaba si partenera a guvernului chinez, admite ca oamenii sunt evaluati in functie de lucrurile pe care le cumpara.

De exemplu, cei care cumpara jocuri video sunt considerati lenesi, pe cand cei care cumpara frecvent scutece sunt vazuti ca fiind responsabili. Dar, sustine Yingyun, acest lucru va avea ca rezultat imbunatatirea stilului de viata, pentru ca oamenii vor dori sa obtina un scor pozitiv.

Totusi, in afara contextului, datele pot fi interpretate in mod eronat, argumenteaza Lal.

Marea problema ramane faptul ca guvernul chinez va fi cel care va stabili ce poate fi considerat comportament acceptabil din punct de vedere social. Si vor exista desigur pedepse pentru cei care deviaza de la acest canon.

Pe de alta parte, Lal se indoieste de viabilitatea unui astfel de sistem, chiar si in China, tara Marelui Firewall.

"Daca vor fi suficient de naivi sa il implementeze, acest lucru va afecta credibilitatea Chinei la scara regionala si globala", insista Lal.

Este chiar atat de diferit de ce se intampla in Occident? Botsman considera ca nu.

"Daca privim la cantitatea de date pe care companiile le colecteaza si la modul in care folosec aceste date pentru a construi o imagine completa a comportamentului nostru, pentru a sti unde suntem in orice moment si care sunt vederile noastre politice - nu este atat de diferit", arata Rachel Botsman.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...