Ziare.com

Estonia, "tara Internetului" - poate fi un model?

Duminica, 11 August 2013, ora 13:08

   

Estonia, "tara Internetului" - poate fi un model?
Estonia, unul dintre cele mai mici state europene, pare sa reprezinte un model pentru modul in care o tara poate folosi tehnologia in secolul XXI.

Cu o populatie de numai 1,29 de milioane de locuitori, aceasta este tara de origine a serviciului Skype. Insa adeziunea Estoniei la tehnologie merge mult dincolo de aplicatiile pentru iPhone-uri create de tineri antreprenori, manifestandu-se in insusi modul in care statul functioneaza si in care locuitorii isi desfasoara activitatea, scrie Wall Street Journal.

Presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, ales in functie in 2006, este un militant infocat pentru tehnologie, el invatand programarea la varsta de 13 ani.

Dezastru sau minune? Cum ne-a influentat tehnologia viata

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Sedintele de guvern se desfasoara electronic in Estonia din anul 2000. Din 2005, cetatenii au posibilitatea de a vota pe Internet. Cu ocazia alegerilor parlamentare din 2011, 24,3% dintre voturi au fost exprimate in aceasta forma.

Plata taxelor se realizeaza complet electronic din 2000, rapoartele scolare si alte tipuri de informatii despre elevi pot fi accesate online din 2002, iar registrul funciar exista din 2005 doar in acest format. Dosarele medicale sunt disponibile pe Internet din 2008, iar retetele din 2010. In Estonia, poti chiar sa iti inregistrezi copilul electronic. Ca urmare a acestor lucruri, functionarii publici reprezinta doar 1,9% din populatia Estoniei.

Tehnologii uimitoare din filmele SF, care au devenit realitate (Galerie foto)

Estonienii au acces la Internet wireless gratuit, iar elevii fac cursuri de programare in scoala generala.

Pe fondul scandalului de spionaj informatic avandu-i in centru pe Edward Snowden si scopul programelor de monitorizare derulate de guvernul american, este impresionant nivelul ridicat al increderii populatiei in guvernul estonian.

In inima revolutiei tehnologice din Estonia sta cartea de identitate electonica care ofera acces la toate serviciile oferite de guvern. Statul furnizeaza infrastructura pentru sistem, insa autentificarea se realizeaza independent.

Top tehnologii noi care vor schimba lumea

De ce se incred estonienii in guvern

Cum reuseste o tara care a fost anexata in 1940 la Uniunea Sovietica sa aiba atat de multa incredere in propriul guvern?

"Elementul crucial este psihologia de a fi fost oprimat. Ai tendinta de a scapa de tot ce ai avut inainte si esti dispus intr-o masura mai mare sa adopti mai devreme anumite tendinte.

Foarte putini estonieni au considerat valoroasa mentinerea traditiilor sistemului sovietic", explica presedintele Ilves.

Ilves spera ca modelul Estoniei va fi urmat si de alte tari europene. El prezideaza grupul format in cadrul Uniunii Europene pentru dezvoltarea tehnologiei cloud computing, care permite stocarea de date online, si insista pentru dezvoltarea unui astfel de sistem in afara controlului SUA.

De asemenea, presedintele spera sa convinga tarile sa adopte un program care prevede crearea unei "ambasade virtuale", prin care datele nationale pot fi stocate pe servere din afara teritoriul tarii careia ii apartin, invocand pagubele produse in timpul accidentului nuclear de la Fukushima.

Poate fi adoptat modelul estonian la scara larga? Dificil de spus, avand in vedere faptul ca tara prezinta anumite particularitati care au favorizat dezvoltarea la acest nivel a aplicarii tehnologiei in viata de zi cu zi, precum populatia restransa si absenta unui sistem mostenit.

De altfel, Lituania si Letonia, tari cu care Estonia imparte o mare parte din istorie, sunt departe de acest model.

In plus, toate acestea nu se oglindesc in performantele economice ale tarii. In 2012, produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de doar 68% din media europeana. Mai mult, din 2004, Estonia pierde 5% din populatie ca urmare a emigrarii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4816 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

La noi.....

Nu este posibil,fiindca majoritatea votantilor habar n-au de IT.In orasul meu a fost creat la primarie pentru plata taxelor si impozitelor Ghieul.ro.Peste 90% din locuitori nici acum dupa un an nu si-au ridicat de la primarie ID-ul si parola.

 

 

Dezvoltarea exceptional de rapida a eGuvernului in fostele tari

baltice raspunde unor simple si urgente necesitati politice: separarea cetatenilor lor de cetatenii rusi!
Le trebuia o identitate electronica imediata... ca sa poata se devina cit mai independenti, cit mai rapid.
Evident, rusii au bagat toate strimbele posibile, dar nu au reusit sa frineze procesul, cu toata technologia lor actuala. Aceste atri au beneficiat de ajutor IT occidental care a schimbat balanta puterii si riscurilor.

 

 

Ziarist mioritic ...te pasioneaza IT-ul ?

...cand o sa faci un articol comparativ
...elevii estonieni si romani
...ce invata unii si altii la programare.

IT
...Cu media asta mioritica
...avem ~20 de generatii creiere spalate
...Vianu, sava, mViteazu ...scoli de tem.beli (handicapati tehnic).

votati cu spor
...

 

 

La ce le trebuie cards % passwords sa le modifice PRISM votul?

Lasa-ma bre, de dragul fandoselii cu PC-ul, itzi dai din mana dreptul de vot.

 

 

A scazut coruptia in Estonia ultimilor 10 ani?

Raspunsul e NU, a crescut!
Informatizarea tranzactiilor si accesul la Internet sun foarte bune, dar posibilitatea de fraudare este la fel de mare! Si mai sofisticata, greu de depistat!
Si mai apare un inconvenient major: Big Brother poate controla tot!
Intr-o secunda nu mai existi daca cineva ia o decizie (vedeti filmul cu Sandra Bulok)!
Concluzie: informatizarea e un rau necesar care trebuie monitorizata permanent de organisme independente ale societatii civile (daca mai exista).

 

 

Le trebuia o identitate electronica imediata... ca sa poata se devin

Aiureli ca-s ingldatzi in datorii, fudulie in kooru-gol.
Ce sa separe bre? ACOLO ESTE VOIE, what? Daca ar face romanii cu ungurii asta in Transilvania, ar fi niste ragete la Bruxelles de zici ca-i Ignatu-n sat.
Lasa coane "arta cu tendintza" de orientare amerloca, au si ei rushi cum avem si noi unguri si metode din astea hitlerist-israeliene iar nu-s kosher. Pootze$te a Apartheid baltic.
Pentru figura asta l-au "ceshtionat" la Den Haag pe Milosevic cu treaba-n Kosovo de l-au omorat. Dar acolo-i OK sa fie unii mai egali decat altzii.
Bre, toara Sfanta-Treime Baltica aia a devenit regiune de tip "Korea de Sud" si nu are decat un scop: NATO la 40 de km de Moscova :-))

 

 

OTTOmane.....

Ai dreptate.De ce sa avem IT,tractoare,masini de recoltat etc.,mai bine mergem la lucru cu sapa cu harletul cu imblaciul,cibernetica,calculatoarele sunt apanajul unor societati reactionare si inapoiate.Uite,la noi multi isi primesc salariul sau pensia pe card.Imediat ce li s-au varsat banii in conr,isi scot banii din bancomat si isi fac cumparaturile.La plata facturilor stau la coada in loc sa-si faca platile civilizat.Noi romanii desi am fost calcati si stapaniti de multi navalitori in decursul timpurile,am ramas aceeasi tocmai fiindca suntem refractari la nou si la perfectionari.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor