Forbes: Romania poate da ceva de talia Facebook, dar are o problema majora

Vineri, 27 Mai 2016, ora 16:24
8605 citiri
Forbes: Romania poate da ceva de talia Facebook, dar are o problema majora
Foto: Arhiva Ziare.com

Sectorul IT din Romania este unul puternic si iti poate lasa impresia ca ar putea lansa un produs de talia Facebook, insa adevarul este ca are o problema cu inovarea.

Ideea este prezentata intr-un articol amplu realizat de Forbes, care a luat pulsul situatiei companiilor din acest domeniu prezente in tara noastra.

Romania are mai multi ingineri IT pe cap de locuitor decat centre IT globale precum SUA, India, China sau Rusia, iar sectorul a crescut semnificativ in ultimii ani. Datele prezentate pe site-ul guvernamental Invest Romania arata un avans de 9% in 2015 fata de 2014, iar previziunile arata ca acest sector va ajunge sa valoreze 4,5 miliarde de dolari in 2020.

Insa Forbes arata ca in timp ce IT-istii romani sunt multi si industria inregistreaza o crestere puternica, avem si un mare minus: nu exista persoane care sa inoveze si care sa stie sa promoveze un produs la nivel mondial.

Deci avem multi dezvoltatori buni la ceea ce fac, insa cu toate acestea nu am reusit pana acum sa lansam nici macar un start-up care sa aiba un succes rasunator la nivel global.

Citeste si Presa straina lauda industria IT din Romania: Silicon Valley de Transilvania

Radiografia sectorului IT romanesc

Marius Gaina, care lucreaza la site-ul pentru impatimitii de jocuri GoWild, considera ca Romania duce lipsa de inovatori, pentru ca nu suntem obisnuiti sa ne asumam riscuri. "Spre deosebire de Silicon Valeyy din SUA sau Silicon Roundabout din Londra, specialistii romani nu sunt incurajati sa gandeasca nonconformist", a spus acesta.

Gandirea izvoraste din reminescentele sistemului comunist, dar si din sistemul educational, care este unul bazat mai mult pe reproducerea unor lucruri decat pe dezvoltarea imaginatiei si creativitatii, arata Forbes, care a stat de vorba cu cativa IT-isti romani.

De asemenea, mai e vorba si de o frica de esec, care se afla in sangele romanilor, dar si birocratia care pune bete in roate atunci cand antreprenorii vor sa obtina o finantare, precum si lipsa unor specialisti care sa ii invete cum sa-si vanda produsele.

Mai e vorba, de asemenea, si de aspectul economic. Salariul mediu in Romania este in jur de 400 de dolari pe luna, unul dintre cele mai mici din UE. In timp ce dezvoltatorii cu experienta castiga intre 2.200 si 4.000 de dolari, acesta remuneratii sunt net inferioare celor obtinute de IT-istii din vestul Europei.

Trebuie sa fim mai optimisti

Ionut Alexandru, fondatorul startup-ului VisionBot, ce realizeaza produse hardware, considera ca multi specialisti buni lucreaza pentru altii si nu-si dezvolta propria companie, pentru ca prefera sa aiba un salariu decent, dar sa nu traiasca cu grija zilei de maine, decat sa investeasca intr-o idee riscanta.

Forbes aminteste ca aproximativ 90% din sectorul IT romanesc e reprezentat de componenta de outsourcing (externalizare de servicii - n.red.) pentru companiile straine. Iar avand in vedere ca preferam sa lucram pentru altii, ne e greu sa inovam.

Mircea Goia, care detine site-ul Romanian Startups, sustine ca romanii ar trebui sa fie mai optimisti si mai increzatori daca vor sa faca ceva inovator. In plus, el este de parere ca ar trebui sa discute mai mult despre ideile lor si sa nu le mai tina secrete.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Forbes sector IT Romania, #probele sector IT Romania, #probleme companii Romania, #companii IT Romania, #sector IT Romania , #tehnologie
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"Romania poate da ceva de talia Facebook, dar..."