Forbes: Romania poate deveni o adevarata forta in industria IT

Vineri, 28 Martie 2014, ora 18:44
6579 citiri
Forbes: Romania poate deveni o adevarata forta in industria IT

Romania poate deveni o adevarata forta in industria IT, datorita specialistilor in domeniu si a numeroaselor start-up-uri de succes, noteaza revista Forbes.

Tabloidele si unii politicieni britanici au avertizat cu frenezie anul trecut ca, din cauza lipsei oportunitatilor din locul de bastina, romanii vor lua cu asalt statele mai dezvoltate din Vest incapend cu 1 ianuarie 2014, odata cu ridicarea restrictiilor de munca.

Insa acest lucru nu s-a intamplat, iar revista Forbes sustine ca exista conditii excelente pentru ca tara noastra sa devina o comunitate infloritoare de start-up-uri: un sector de afaceri in crestere, resurse bogate si specialisti in IT, dar si o cultura antreprenoriala care se bazeaza pe incredere in fortele proprii si versatilitate.

Forbes: Romania si alte tari din regiune se transforma intr-un hub IT

Platforma RomanianStartups.com ofera o scurta privire in acest domeniu. In baza de date sunt inscrise 169 de start-up-uri, 30 de evenimente si cinci incubatoare de afaceri.

Cum a dat lovitura in SUA un fost angajat intr-o mina din Valea Jiului - Interviu

Twotap.com, Moqups.com si The Pole sunt date ca exemple de succese de catre revista Forbes. La aceasta lista se poate adauga si uberVu, o platforma de marketing pentru retele sociale infiintata de trei romani, care a fost cumparata de compania canadiana HootSuite. Tranzactia a fost evaluata de presa de specialitate la 15-20 milioane de dolari.

"Europa de Sud-Est, dar mai ales Romania, reprezinta urmatorul val in domeniul start-up-urilor", a apreciat Paul Ford de la SoftLayer.

Tara noastra are trei avantaje pentru a deveni lider al regiunii in acest domeniu. In primul rand, Romania se afla pe locul al cincilea in lume in ceea ce priveste viteza de Internet, conform Bloomberg.

Mai mult, costurile sunt de cinci ori mai mici decat in statele vestice, mai noteaza Forbes, care apreciaza ca forta de munca inalt calificata in domeniu ramane, totusi, atuul principal al Romaniei.

O poveste de succes

Lansata anul trecut, Bigstep ofera o platforma rapida de stocare in cloud, prin intermediul careia pot fi salvate volume mari de date. Desi divizia de marketing si vanzari se afla in Londra, expertiza tehnica se afla la Bucuresti.

"Multi dintre inginerii nostri sunt romani care s-au gandit multi ani ce le rezerva viitorul, dupa revolutia din 1989", potrivit directorului comercial al companiei, Ioana Hreninciuc.

Ea povesteste ca unii programatori din tara noastra s-au chinuit sa invete meserie, la inceputul anilor '90, cu calculatoare vechi, iar cativa au exersat doar la orele de informatica de la scoala.

"Multi dintre cei mai buni ingineri din Bucuresti au crescut astfel. Romanii sunt obisnuiti sa construiasca totul de la zero si sa accepte orice provocare, pentru ca sunt obisnuiti sa se lupte pentru a-si face viata mai buna", a adaugat Hreninciuc.

Numerosi absolventi ai scolilor si facultatilor cu profil tehnic sunt recrutati de giganti precum Adobe, Intel, Microsoft, Electronic Arts si Amazon, care au birouri in Romania.

Totusi, exista si unele obstacole. Consumul este relativ redus, iar platile online nu reprezinta un lucru obisnuit. In plus, investitiile in domeniu sunt mici, iar afacerile la inceput de drum obtin finantare foarte greu.

Forbes conchide ca, daca unele start-up-uri romanesti se vor extinde la nivel global, atunci tara noastra se va transforma intr-un adevarat gigant IT.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania afaceri IT, #Romania start up, #sector IT Romania , #tehnologie