Ziare.com

Romania, in topul celor mai dinamice companii IT - pe ce loc ne aflam

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 23:19

   

Romania, in topul celor mai dinamice companii IT - pe ce loc ne aflam
Romania ocupa locul trei in editia 2014 a clasamentului regional Deloitte CE Technology Fast 50, cu sase firme in competitia celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza cresterii veniturilor obtinute pe o perioada de cinci ani, au anuntat, marti, reprezentantii Deloitte Romania, intr-o conferinta de presa.

Potrivit managerului local al proiectului Fast 50, Alina Mirea, partener Deloitte Romania, patru dintre companiile romanesti prezente in clasament sunt nou-intrate, iar cresterea medie inregistrata de firmele autohtone din top este de 589%.

Cinci dintre companii sunt dezvoltatori de software, iar una este o firma de Internet. Doua dintre ele au sediul in Bucuresti, doua in Cluj-Napoca, una in Baia Mare si una in Sibiu.

Bloomberg: Romania, una dintre cele mai mari forte IT - ar putea fi strategia sa de exit

Cine se afla in top

Cu o crestere de 1.433%, compania ITNT din Sibiu ocupa locul IV in clasamentul regional, cea mai buna pozitie ocupata de o entitate romaneasca prezenta in top.

Aflata pentru al saptelea an consecutiv in clasament, Teamnet International SA este prezenta in doua categorii: locul trei la categoria Big 5, care include companiile dinamice, prea mari ca venituri pentru a concura, pe picior de egalitate, cu firmele mai mici din categoria Fast 50, si pozitia 34 la categoria Fast 50, cu o crestere de 424%.

Softelligence ocupa locul 27 (cu o rata de crestere de 459%), urmata, pe locul 28, de Life is Hard SRL (453%). Fortech ocupa locul 37 (403%), iar Trencadis pozitia 42 (362%).

Reprezentantii companiilor romanesti prezente in topul Deloitte au apreciat ca principalele provocari carora a trebuit sa le faca fata sunt decapitalizarea industriei romanesti si lipsa de maturitate a pietei locale, dar, pe de alta parte, admit ca nu au folosit facilitatile fiscale existente, concentrandu-se mai mult pe cresterea afacerilor si mai putin pe optimizarea veniturilor si costurilor.

Situatia la nivel regional

Cresterea medie in randul companiilor prezente in clasamentul Fast 50 a urcat la 698% de la 671%, in 2013. Cu toate acestea, este cu mult sub media de 1026% inregistrata in 2012. Zece tari au contribuit la clasamentul Fast 50 din acest an: Polonia (17 companii), Ungaria (zece), Romania (sase), Croatia (patru), Cehia, Lituania si Slovacia (cate trei), Serbia (doua), Bulgaria si Estonia (cate una).

Dintre cele 50 de companii, 26 sunt prezente pentru prima oara, zece au urcat in clasament, iar 14 au coborat. Topul este, si de data aceasta, dominat de firmele de software (26), urmate de companiile de Internet (12) si cele de telecomunicatii/networking (sase).

Raportul include, totodata, un sondaj efectuat in randul directorilor generali ai companiilor care si-au depus candidatura pentru un loc in clasamentul Deloitte, care arata ca inovatia (20%) este cea mai mare provocare de management cu care acestia se confrunta.

Accesul la mana de lucru specializata (28%) si climatul economic general (20,6%) sunt cele mai mari amenintari pe care directorii acestor companii le identifica.

Mai mult de jumatate din directori (54,7%) vad o crestere organica, iar 39,1% anticipeaza extindere internationala. In ce priveste veniturile companiilor, 33,8% din respondenti estimeaza o crestere care variaza intre 26 si 50%, in 2014, iar 52,3% au in plan cresterea cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in urmatorii doi ani.

Cum a fost realizat clasamentul

Pentru editia 2014 a clasamentului regional Deloitte, au fost luate in calcul veniturile din perioada 2009 - 2013.

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii - venituri anuale de cel putin 50.000 de euro in fiecare an, intre 2009 si 2013, minimum cinci ani de activitate, sa aiba sediul intr-o tara din Europa Centrala, sa dezvolte sau sa produca tehnologii patentate sau sa faca investitii substantiale in cercetare si dezvoltare, sa aiba o structura de actionariat care exclude subsidiare detinute majoritar de entitati strategice.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2394 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

IT mioritic ...media spala creiere

...

 

"Romania, in topul celor mai dinamice companii IT"

Hăăă???! De cand a devenit Romania o companie IT???

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor