Conducerea luptei cu cancerul, preluata de un fost director Google: Este ceva personal

Duminica, 14 Februarie 2016, ora 19:30
4260 citiri
Conducerea luptei cu cancerul, preluata de un fost director Google: Este ceva personal
Foto: Twitter/jhuber

Jeff Huber a detinut timp de mai bine de zece ani functii-cheie in cadrul Google, iar acum este noul director executiv al startup-ului Grail, care a strans recent 100 de milioane de dolari pentru a crea un test de sange pentru depistarea in faza incipienta a cancerului.

Decizia lui Huber de a lua parte la acest proiect are o importanta latura personala, scrie Forbes.

Cancerul in faza incipienta, detectat printr-un banal test de sange

Pe 10 noiembrie, sotia sa a murit din cauza unui cancer de colon, lasand in urma doi copii, de 12 si de 14 ani. "Este o parte importanta a motivului pentru care fac acest lucru", a marturisit Huber.

Inainte ca sotia lui sa se imbolnaveasca, Huber, de numele caruia sunt legate cateva dintre cele mai importante proiecte Google, precum platforma sa de publicitate si Google Maps, isi concentrase deja atentia asupra biologiei, pe care o vedea intr-o "faza de schimbare", precum tranzitia de la analogic la digital, si isi dorea sa contribuie la aceasta revolutie.

Astfel, in urma cu doi ani s-a alaturat consiliului de directori al Illumina, companie producatoare de tehnologie de secventiere a ADN-ului.

Cand s-a imbolnavit, sotia sa avea 46 de ani si pana atunci fusese perfect sanatoasa. Nu existau cazuri de cancer in familia sa. Cand a ajuns la doctor, cancerul era deja intr-o faza foarte avansata.

Daca testul pe care si-a propus sa il dezvolte la Grail ar fi fost disponibil, povestea sotiei sale ar fi avut un alt deznodamant, considera Huber.

Ideea unui test de sange care poate detecta mai multe tipuri de cancer inainte ca boala sa prezinte vreun simptom poate intr-adevar sa schimbe lumea.

Detinut de Illumina, Grail a atras investitori importanti precum Bill Gates, compania Bezos Expeditions fondata de Jeff Bezos, Sutter Hill Ventures sau ARCH Ventures.

" (Sotia mea - n.red.) reprezinta o poveste dintr-un milion de povesti. Dar poate fi un studiu de caz interesant. Daca Grail ar fi fost disponibil cu trei sau patru sau cinci ani in urma, cand a efectuat examenul medical anual si a facut, oricum, un test de sange, si daca rezultatele ar fi aratat atunci ca are cancer in faza incipienta, este foarte posibil ca deznodamantul sa fi fost diferit in cazul ei", a spus Huber.

Raman totusi o multime de detalii de clarificat in legatura cu viitorul test.

Astfel, Grail si alte startup-ri cu obiective asemanatoare trebuie sa demonstreze aceeasi acuratete ca metodele traditionale in depistarea cancerului daca vor sa inlocuiasca procedurile standard, noteaza Bloomberg. O dificultate majora va consta in localizarea cancerului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#test sange cancer, #tehnologie depistare cancer , #tehnologie