Cum s-a nascut internetul

Miercuri, 26 August 2020, ora 06:10

   

Cum s-a nascut internetul
O tehnologie atat de expansiva si in continua schimbare, precum internetul, bineinteles ca nu putea fi inventia unui singur om. El a fost opera a zeci de oameni de stiinta, programatori si ingineri pionieri, care au dezvoltat, fiecare, noi caracteristici si tehnologii care s-au contopit pana la urma, devenind "super-autostrada informatiei" pe care o cunoastem astazi.

Cu mult inainte ca tehnologia necesara construirii internetului sa existe, multi oameni de stiinta anticipasera deja posibilitatea crearii unor retele globale de comunicare si informatie.

Ideea i-ar fi apartinuit lui Leonard Kleinrock, care a descris conceptul in lucrarea "Information Flow in Large Communication Nets", publicata in 1961.
Nikola Tesla sugera, insa, inca de la inceputul anilor 1900, posibilitatea unui sistem global fara fire.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Totusi, schemele practice pentru internet au aparut abia la inceputul anilor 1960, cand psihologul si omul de stiinta J.C.R. Licklider a popularizat ideea de retea intergalactica de computere, noteaza History.

Primul prototip de internet a venit in 1969. In acel an, oamenii de stiinta care lucrau la US Advanced Research Projects Agency (ARPA) au conectat computerele din University of California si Stanford Research Institute intr-o retea.
Sistemul a picat, insa, in timp ce cercetatorii introduceau litera G din mesajul "LOGIN", care avea sa fie distribuit in computerele de la University of California.

Chiar si asa, s-a dovedit ca internetul este posibil, iar reteaua a inceput sa creasca. Un comunicat de presa realizat de University of California a adus in atentia publicului existenta internetului, in vara lui 1969.

E-mailul a luat nastere in 1971. In acel an, programatorul Ray Tomlinson a trimis primul e-mail. A fost primul sistem de mesagerie care trimitea mesaje prin retea catre alti utilizatori.
Sapte ani mai tarziu, a fost trimis si primul mail spam -cumva, e surprinzator ca a durat atat.

In 1973, oamenii de stiinta Vinton Cerf si Robert Kahn au creat TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), un set de reguli de comunicare pentru toate computerele conectate prin internet. In opinia majoritara, ei doi sunt considerati inventatorii internetului.

Un an mai tarziu, a aparut o versiune comerciala a internetului, numita Telenet. Telenet a fost primul ISP (Internet Service Provider).

In 1977, a aparut primul modem, iar acesta a devenit dispozitivul de baza pentru oamenii care doreau sa descopere internetul de la ei de acasa.

In 1983, a aparut DNS (Domain Name System), multumita oamenilor de stiinta Paul Mockapetris si Jon Postel. Acest sistem permitea denumirea diferitelor domenii de pe internet. Astfel, a aparut primul domeniu de pe internet, denumit symbolics.com, in 1985.

Trei ani mai tarziu, a aparut si primul virus. Creatorul sau nu avusese intentii malitioase - el a vrut doar sa masoare dimensiunea internetului, dar o eroare de programare a facut ca mai multe computere sa fie infectate. Daunele cauzate au fost estimate undeva intre 10 si 100 de milioane de dolari.

In 1989, inginerul Tim Berners-Lee a venit cu ideea de WWW (World Wide Web), un sistem in care documentele hypertext sa fie interconectate cu link-uri, pentru ca utilizatorii sa le gaseasca mai usor.

In 1990, Berners-Lee a dezvoltat codul HTML, iar in vara lui 1991, World Wide Web a devenit accesibil pentru toata lumea, punand bazele internetului asa cum il cunoastem astazi.

Tot in 1991, a fost creata si prima camera web. Cercetatorii de la Cambridge University Computer Science Department au creat o camera web care sa ii ajute sa vada daca recipientul cu cafea este plin, fara sa fie nevoie sa se mai ridice si sa verifice.

In anul 1993, a fost lansat Mosaic, primul browser World Wide Web, care a fost creat de oamenii de stiinta Marc Andreessen si Eric Bina.

Un an mai tarziu a aparut browser-ul Netscape, care a devenit rapid un oponent competitiv pentru Mosaic. Astazi, browserele pe care le folosim au fost inspirate de acesta din urma.

Internetul a evoluat mult de atunci, iar oamenii au ajuns aproape dependenti de el. Cand privim inapoi, este impresionant si inspaimantator, deopotriva, cat de departe a ajuns.

Iar drumul lui inca nu s-a terminat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de5182 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Sulampahar
rank 4
Poveste lunga, mai ceva decât Război și Pace.
... fals. Toată lumea știe ca Internetul a fost inventar de Al Gore.
just_comment
rank 5
Exista
nenumarate articole pe aceasta tema.
articolul curent este, cel mai probabil, o adaptare dupa
https://online.jefferson.edu/business/internet-history-timeline/
isi pierde farmecul fara formatarea si imaginile din articolul initial.
MosGerila
rank 5
23 august 1991, prima pagina Internet vede lumina zilei,
la CERN, Geneva.

Pagina este aici:
http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Referinta (una dintre ele) este aici:
http://www.thelightcanvas.com/23-agosto-1991-nasce-la-prima-pagina-internet/

Primul site Web din lume:
https://www.domestictree.com/il-primo-sito-web-della-storia/

Am avut privilegiul sa invat in acei ani tehnologia WWW, direct de la sursa, ...
Parea simplu, dar HTML a devenit rapid un limbaj de sine statator. In fiecare saptamana, CERN publica o linie de comanda htm, cu explicatiile de rigoare. Ce aventura !!! In 1991, nimeni nu intuise inca ce va deveni WWW, dar lucrurile au evoluat extrem de rapid.

Prima victima au WWW a fost comunismul si dictaturile diverse!
S-a terminat cu bruiajul Europei Libere sau Vocii Americii!
Se putea comunica fara cenzura si fara teama, pe deasupra frontierelor.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor