De ce explozia progresului tehnic nu se simte in buzunarele tuturor

Luni, 10 Martie 2014, ora 21:04
2489 citiri
De ce explozia progresului tehnic nu se simte in buzunarele tuturor
Foto: Citta De Emistieri

Intreaga lume este entuziasmata de inovatiile tehnologice ajunse un simbol in Silicon Valley, dar este greu sa definesti concret cum se reflecta ele in Produsul Intern Brut si aproape imposibil sa descoperi cum se regasesc in propriul buzunar al cetatenilor de rand.

Americanilor le vine sa se resemneze, explicand familiei: cu sau fara Silicon Valley, noi tot atata mancam dimineta, la pranz si seara, noi tot cu hainele vechi ne imbracam si tot aceeasi chirie o platim, scrie Project Syndicate.

O simpla treapta

La inceputul erei computerelor personale, acum vreo trei decenii, economistul american Robert Solow spunea ca, in curand, aceste dispozitive vor cuceri lumea, dar prezenta lor va fi greu de detectat in statisticile productivitatii, avand in vedere ca legatura dintre ele exista mai mult in principiu.

Motivele sunt multe. Poate ca PIB este concludent numai in masura in care priveste anumite sectoare, care au stiut sa se reflecte in operatiuni financiare. Sau poate ca rolul computerelor in viata noastra este supraevaluat chiar de cei care le-au creat. De asemenea, ar fi posibil ca aceste doua adevaruri sa nu se excluda unul pe celalalt.

Este cert ca sistemul informatic contribuie cu o treapta prin care am avasat cu totii in evolutia noastra, dar nimeni nu poate concretiza cu argumente aritmetice cat de mare este acest avans in PIB si, mai ales, cat de greu atarna el in buzunarele noastre.

Problema a iesit zgomotos la iveala cu prilejul prabusirii bancii Lehman Brothers, al carei sector financiar se mandrea cu mecanimsul sau computerizat.

La o analiza mai atenta, se observa insa ca informatica, departe de a oferi garantii privind soliditatea bancii, i-a servit mai mult pe cei implicati in mecanismele de fraudare, decat pe clienti.

Online sau offline?

Nu putem nega faptul ca informatica este un auxiliar al gandirii umane, dar ea poate fi usor dirijata asa cum ii va dicta gandul, interesul sau intentia celui in mana caruia se afla.

In situatia bancii in cauza, castigul real s-a deteriorat si nu putea fi vorba de vreo crestere a puterii de cumparare a clientilor, ci cel mult a bancherilor. Aportul social net al noilor tehnologii, care functionau ireprosabil, era negativ.

In aceasta perioada, informatica a facut progrese semnificative. Puteai sa comanzi online tot ce-ti trecea prin minte, chiar si mancare pentru caini sau pisici, iar pachetul venea acasa. Tehnologia informationala a cunoscut un adevarat boom, au fost construite retele bazate pe fibra optica, permitandu-si cheltuieli uriase, avand in vedere ca avea de unde.

Sa ne intoarcem putin in trecut. Masina cu aburi a produs efecte imediate, ieftinind transporturile atat de mult incat pretul mirodeniilor a scazut uneori sub 20%. Se citeaza frecvent pretul piperului care, dupa ce-l depasise pe cel al aurului, a ajuns derizoriu.

Revolutia tehnica

Motorul cu ardere interna a revolutionat transporturile pe intreg globul, iar instalatiile de tesut mecanic si automat au ieftinit rapid textilele. Lucrul la banda rulanta i-a ieftinit rapid productia lui Ford, care a majorat substantial salariile.

Ne putem intreba retoric: se vor majora substantial salariile, pentru ca folosim tastaturile in locul pixurilor? Ma tem ca nu. Dimpotriva, costul aparaturii greveaza bugetele statelor si ale companiilor. Dar incontestabil, informatica face sa apara noi facilitati tehnice si chiar o noua calitate a produselor, fara legatura cu buzunarul cumparatorului.

Datorita informaticii, medicii au reusit sa realizeze transplanturi uluitoare si chiar crearea de organe, laboratoarele incearca sa obtina sange artificial, iar cercetatorii nazuiesc sa puna piciorul pe alte planete si chiar sa instaleze acolo.

Rabdarea

O fac degeaba? In niciun caz, dar spre deosebire de locomotiva care si-a dovedit efectele miracolului oarecum imediat, tehnologia moderna lucreaza cu efecte aproape numai pe termen lung.

Chiar daca nu ne umple buzunarele astazi, maine va putea salva vieti, sanatatea tuturor si ar putea indeparta bariere tehnologice care acum ni se par de netrecut.

Si nici atunci nu este exclus sa le scada unora faimosul PIB si sa nu simta un plus palpabil in propriul buzunar, dar pe termen lung avem sanse se observam ca s-a imbunatatit calitatea traiului, ca a crescut durata de viata si ca cei mai saraci dintre nepastuitii planetei nu mai sunt amenintati cu setea si cu inanitia.

Asta, pe termne lung, numai cu conditia sa avem intelegere pe termen scurt si rabdare pe termen mediu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#computere costuri, #compere eficienta, #putere cumparare, #operatiuni financiare , #tehnologie