De vorba cu tinerii care au facut proiectii video la protestele din Piata Victoriei din ambulanta veterinara

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 07:36
15382 citiri
De vorba cu tinerii care au facut proiectii video la protestele din Piata Victoriei din ambulanta veterinara
Foto: Aural Eye

"Ordonanta pica", "#Rezist", "#Continuam" - sunt doar cateva dintre mesajele auzite la protestele din Piata Victoriei din Bucuresti, care au ajuns sa fie proiectate pe cladirile din "punctul zero" a Capitalei in ultimele saptamani. Dar cine se afla in spatele acestei idei?

Unul dintre raspunsunsuri este Aural Eye, un studio de video mapping. Termenul se refera la o forma de arta care presupune proiectarea unor imagini pe diverse suprafete pentru a crea un efect spectaculos.

Membrii acestei echipe se aflau in mijlocul multimii, la inceputul protestelor, iar la un moment dat au realizat ca pot face mai mult decat sa scandeze.

"Credem ca fiecare om, in momentul in care a ajuns revoltat in piata, s-a gandit cum ar putea sa-si foloseasca cunostintele pentru a-si transmite nemultumirea. Iar noi cu asta ne ocupam zi de zi, cu proiectiile video. A fost, asadar, firesc sa punem in slujba oamenilor ceea ce stim sa facem", a povestit Alina Anca de la Aural Eye pentru Ziare.com.

Guerilla

Video maping-ul se face de obicei tinand cont de arhitectura cladirii, insa acum nu a fost cazul, caci mesajele contau cu adevarat si nimic altceva.

Iar acest tip de proiectii spontane au si o denumire: guerilla mapping. "E o metoda recenta, folosita si in alte tari, de a transmite mesaje sociale sau politice fara o atentie prea mare la estetica", ne-a explicat Alina Anca.

Poate ati avut impresia ca textele proiectate au fost facute in timp real. Ei bine, nu a fost cazul, insa tinerii ne-au asigurat ca ideile au venit din randul protestatarilor.

"Mesajele au fost preluate din Piata pentru prima noapte, iar pentru urmatoarele iesiri am lansat o adresa de mail - altaintrebare@auraleye.studio - ca oamenii sa poata trimite ideile si mesajele lor", a punctat Razvan Pascu de la Aural Eye pentru Ziare.com.

Evident, adresa de mail e o referinta la faimoasa conferinta de presa in care fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, a anuntat adoptarea OUG 13 si s-a eschivat sa dea explicatii concrete jurnalistilor.

Au proiectat din duba unui cabinet veterinar

Cei de la Aural Eye au impresionat si prin faptul ca au facut rost de echipament destul de repede. De fapt, ei incurajeaza ca astfel de proiectii sa aiba loc in mai multe orase din tara, caci tot ce ai nevoie e de un laptop, un proiector cu luminozitate mare si de un generator.

Totusi, ei si-au luat cateva masuri de siguranta. Pentru orice eventualitate.

"Aveam nevoie de o duba in care sa tinem echipamentul in siguranta. Mai ales ca in a doua zi de protest au existat violente. Niste prieteni care au un cabinet veterinar au fost dispusi sa ne ofere ambulanta, dupa incheierea programului cabinetului lor. Pe langa asta, am anuntat in fiecare seara un ofiter al Jandarmeriei ca urmeaza sa proiectam", ne-a precizat Razvan Pascu.

Trezirea unei generatii

Protestele au trezit in romani un foc ce ardea mocnit si au adunat multi oameni frumosi care au iesit in strada sa-si apere principiile dupa care isi ghideaza viata.

"Credem ca mai mult decat o miscare politica sau anti-politica, fenomenul la care am luat parte a reprezentat o trezire a generatiei noastre. Chiar daca in strada au fost oameni de toate varstele, principalul motor au fost copiii celor iesiti la Revolutie sau in Piata Universitatii in 1990", povesteste Razvan Pascu cum a vazut el "revolutia luminii".

El a adaugat ca sunt cativa ani deja de cand tinerii lupta intr-o forma sau alta impotriva coruptiei si a hotiei endemice. Insa acum s-a intamplat ceva: "ne-am maturizat si ne-am ascutit inteligenta".

"Folosim tehnologia, umorul, retelele sociale pentru a scoate ce e mai bun din noi. Si asta vor trebui sa faca si ei (guvernantii - n.red.), sa dea ce e mai bun sau sa plece", a punctat Razvan Pascu.

In final, l-am rugat sa isi descrie compania in cateva cuvinte: "Noi suntem un studio de video mapping format din trei artisti care faceam arta video independent de mai multi ani. Intre timp am devenit o familie mult mai mare, cu prieteni care se implica in numele frumosului sau in numele corectitudinii, cum a fost cazul de fata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#aural eye, #proiectii video proteste, #proiectii proteste piata victoriei, #proiectii piata victoriei , #tehnologie
Comentarii