Doi roboti au inventat un limbaj propriu si au speriat Internetul. Este cazul sa ne ingrijoram?

Duminica, 06 August 2017, ora 10:17
21852 citiri
Doi roboti au inventat un limbaj propriu si au speriat Internetul. Este cazul sa ne ingrijoram?
Foto: Facebook/Mark Zuckerberg

Lasati sa discute intre ei, Alice si Bob, roboti, au inceput sa creeze un limbaj propriu.

Ceea ce suna ca intriga unei continuari a filmului Terminator s-a intamplat recent intr-un laborator Facebook, in cadrul unui proiect de cercetare a chatbotilor.

O parte a presei a interpretat intamplarea ca fiind un semn ca, intr-un viitor sumbru, inteligenta artificiala ar putea prelua controlul asupra omenirii. S-a scris chiar ca Facebook s-a speriat si a oprit robotii.

Expertii in inteligenta artificiala sustin insa ca nu este cazul sa ne panicam si acuza presa de iresponsabilitate, scrie CNBC.

Ce s-a intamplat mai exact? In iunie, Facebook a publicat o lucrare academica despre un experiment stiintific in care doi chatboti au fost pusi sa negocieze unul cu celalalt dupa ce li s-au aratat exemple de negocieri intre oameni. A atras atentia faptul ca discutia dintre cei doi roboti a devenit pe alocuri lipsita de sens, cu repetitii si omisiuni. Cam asa:

  • Bob: "I can can I I everything else."
  • Alice: "Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to."

Unele publicatii au relatat ca robotii au inventat un limbaj propriu pentru a nu fi intelesi de oameni. In realitate, lucrurile sunt mult mai putin incitante, asigura cercetatorii.

"In timp ce ideea de agenti de inteligenta artificiala care isi inventeaza propriul limbaj poate parea alarmanta sau neasteptata pentru cei in afara domeniului, acesta este un sub-domeniu consacrat al inteligentei artificiale", explica Dhruv Batra, unul dintre cercetatorii din cadrul proiectului.

Potrivit lui Batra, echipa a oprit experimentul pentru ca acesta necesita ca robotii sa vorbeasca limba engleza, si nu pentru ca se intampla ceva necurat.

Poate ca robotii Facebook nu planuiau o rebeliune, insa personalitati ca Stephen Hawking si Elon Musk continua sa avertizeze ca inteligenta artificiala este periculoasa.

"Am acces la inteligenta artificiala de ultima ora si cred ca oamenii ar trebui sa fie cu adevarat ingrijorati. Inteligenta artificiala este un risc fundamental la adresa existentei civilizatiei umane", a spus Musk in cel mai recent apel al sau pe aceasta tema.

Anterior, seful Tesla si SpaceX a afirmat ca Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, are o intelegere "limitata" asupra subiectului.

Citeste mai mult:

De altfel, povestea cu robotii a revenit in atentia presei zilele acestea probabil pe fondul intepaturilor dintre cei doi miliardari.

La randul sau, Mark Zuckerberg a catalogat astfel de avertismente ca fiind "iresponsabile".

"Sunt cu adevarat optimist in ceea ce priveste inteligenta artificiala. Nu-i inteleg pe negativisti si pe cei care lanseaza aceste scenarii apocaliptice. Intr-un fel, cred ca este iresponsabil", a spus Zuckerberg.

In realitate, amandoi au dreptate partial, spun cei mai multi analisti. In timp ce beneficiile inteligentei artificiale pot fi uriase, dezvoltarea acestei tehnologii poate crea in viitor pericole reale. Insa nu din partea tehnologiei in sine, ci din modul in care ea ar putea fi folosita.

Prin urmare, daca scenarii ca cel avansat de Musk vor deveni sau nu realitate ar putea depinde de modul in care va fi reglementat acest nou domeniu.

Citește și:
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....