Era smartphone-urilor incepe sa apuna: Ce dispozitive revolutionare urmeaza

Joi, 20 Martie 2014, ora 18:05
4982 citiri
Era smartphone-urilor incepe sa apuna: Ce dispozitive revolutionare urmeaza
Foto: Arhiva

Revolutia smartphone-urilor si tabletelor incepe sa isi piarda din amploare, asa ca industria IT are nevoie de produse noi si interesate care sa starneasca un nou val de entuziasm in randul utilizatorilor.

Vanzarile dispozitivelor mobile sunt in crestere, insa avansul a incetinit in ultima perioada. Mai mult, gadget-uri mai vechi, precum PC-urile, inregistreaza un declin. In consecinta, industria IT incearca sa descopere care vor fi urmatoarele produse revolutionare.

nternetul ne acapareaza viata tot mai mult - ce produse inteligente ne vor invada in 2014 - Interviu

Marile companii pariaza pe tehnologiile purtabile, scrie CNN Money.

Google a anuntat de curand o noua versiune a sistemului sau de operare creat special pentru astfel de dispozitive. Numit Android Wear, el va fi folosit mai intai la ceasurile inteligente, iar apoi se va extinde si la alte produse similare.

Ce poate face tehnologia purtabila

Din categoria dispozitivelor purtabile face parte o gama larga de produse, precum ochelarii inteligenti, ceasurile inteligente, hainele cu senzori inclusi, tatuaje si pastile care culeg informatii despre tine.

Multe dintre ele nu au ca scop inlocuirea smartphone-urilor, ci vin in completarea lor. Daca sunt dotate cu ecrane, atunci ele pot rula variante primitive ale aplicatiilor mobile.

Atat companii mari, cat si start-up-uri, vand deja dispozitive purtabile la preturi scazute, avand in vedere ca componentele sunt ieftine, iar multe sunt realizate in urma unor campanii de strangere de fonduri prin crowdfunding.

Totusi, dupa ce vor adopta sisteme de operare populare ca Android sau iOS, special create in acest scop, ca acela lasat recent de Google, ele si-ar putea creste popularitatea rapid. Un mare avantaj ar fi ca aplicatiile deja existente in magazinele online ar putea fi adaptate pentru smartwatch-uri, astfel ca nu va fi nevoie de unele noi.

Google a castigat prima batalie cu Apple, cu anuntul sau despre Android Wear, mai ales ca a transmis si ca a inceput colaborarea cu companii precum Samsung, LG sau Motorola pentru a crea ceasuri inteligente care sa foloseasca acest sistem de operare.

Poate fi castigat acest pariu?

Dispozitivele purtabile reprezinta un pariu important, insa primele incercari s-au dovedit a fi esecuri sau semi-esecuri. De exemplu, ochelarii inteligenti Google Glass au creat valva la inceput, insa apoi s-au transformat intr-un gadget de nisa.

Google Glass: Prima lectie despre cum se folosesc ochelarii-computer (Video)

Pe de alta parte, smartwatch-urile ar putea starni mai putine controverse, insa asta nu inseamna ca va exista cerere suficienta pentru ele.

J.P. Gownder de la Forrester Research estimeaza ca 80-90% dintre experimentele initiale vor esua, insa categoria in sine va dainui pentru mult timp. De exemplu, ochelarii inteligenti ar putea deveni un lucru necesar in companii si ar putea sa fie folositi de pasionatii de jocuri, pentru realitatea augumentata.

In 2014, 90 de milioane de dispozitive purtabile vor fi livrate in lumea intreaga, potrivit ABI Research. Joshua Flood, analist la aceasta companie, a amintit ca momentan cel mai mare succes il au produsele care monitorizeaza activitati sportive, motivul fiind rezultatul imediat.

Utilitatea ceasurilor inteligente este, insa, neclara. Totusi, cu senzorii potriviti, ele pot urmari performantele utilizatorului si pot da informatii vitale despre acesta (puls, temperatura corpului etc.), iar daca vor fi dotate cu un ecran, atunci nu vom mai fi nevoiti sa scoatem telefonul din buzunar pentru a verifica mesaje sau alte notificari.

Cand ajunge primul ceas inteligent al Samsung in Romania si cat costa - Video

Microfoanele si tehnologia de control a vocii dezvoltata de Google pot transforma un ceas intr-un dispozitiv similar lui Siri, asistentul vocal regasit la iPhone-uri.

Totusi, nici macar cu aceste "adaugiri", succesul smartwatch-urilor nu este garantat, mai ales ca niciun producator nu a reusit sa gaseasca un design revolutionar.

Insa, intr-o buna zi, dispozitivul portabil perfect isi va identifica "stapanul" prin bataie inimii sau prin mersul sau unic, intocmai ca un senzor de identificare a amprentei. Mai mult, atunci cand vei intra intr-un magazin, vei primi automat informatiile de care ai nevoie despre produsele expuse, iar daca il vei purta in timp ce mergi, atunci el se va incarca automat.

Aceste gadget-uri reprezinta tehnologia viitorului. Pentru moment, ceasurile inteligente reprezinta doar primii pasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#succes tehnologii purtabile, #dispozitive purtabile, #tehnologii viitor, #smartwatch tehnologie, #smartwatch , #tehnologie