Fara drone care filmeaza in Romania? Ramona Manescu s-ar putea razgandi

Joi, 13 Februarie 2014, ora 17:52
2932 citiri
Fara drone care filmeaza in Romania? Ramona Manescu s-ar putea razgandi
Foto: jubileehotel.com.au

Ministerul Transporturilor va reveni asupra ordinului care restrictioneaza utilizarea dronelor si va accepta un dialog cu companiile si specialistii din acest domeniu.

"Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a decis sa ceara reanalizarea Ordinului 8 din ianuarie 2014 privind stabilirea conditiilor de operare in spatiul aerian national a aeronavelor civile monitorizate fara pilot la bord.

Astfel, avand in vedere numeroasele sesizari primite de la cluburi de aeromodelism si alti profesionisti care utilizeaza aparate de zbor fara pilot, cu greutate mica, in scopuri comerciale (filmari), ministrul Transporturilor a cerut de la expertii si responsabilii din minister, solutii la problemele ridicate de acestia", se arata in comunicatul institutiei.

Subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviatiei, va initia o serie de discutii cu reprezentanti ai acestor asociatii, pentru a asculta punctele lor de vedere si a analiza consecintele ordinului asupra activitatii de aeromodelism, au mai transmis oficialii MT.

Ministerul Transporturilor interzice dronele aeriene cu aparatura de filmat

In urma acestor intalniri vor fi luate masuri corectoare ce vor fi comunicate public.

"Cred ca aeromodelismul este un sport deosebit de nobil, ceea ce presupune o anumita distantare fata de reglementarea care vizeaza dronele ce executa misiuni tehnice. Consider ca acest lucru trebuie corectat", a declarat Ramona Manescu, Ministrul Transporturilor.

Ce prevede ordinul de ministru

Ordinul de Ministru al Transporturilor nr 8/2014 a fost publicat in Monitorul Oficial din 21 ianuarie 2014. Documentul stabileste conditii precise pentru folosirea dronelor aeriene fara pilot. Printre altele, acesta interzice folosirea dronelor cu aparatura de filmare montata pe ele.

Documentul arata ca dronele trebuie sa aiba un certificat de inmatriculare, sa detina un certificat de tip si un certificat de navigabilitate, operatorul aeronavei sa fie certificat, sa detina un permis de zbor national emis de Autoritatea Aeronautica Civila Romana, iar aparatul sa fie asigurat.

Cei care detin drone cu masa mai mica de un kilogram pot sa le opereze fara toate aceste certificate si autorizari, cu conditia ca aparatele sa fie manevrate intr-o zona deschisa, fara constructii cu destinatia de locuinta, fara sa depaseasca 100 de metri pe inaltime si 150 pe orizontala si sa nu aiba aparatura pentru filmare sau transmisie de date montata pe ele.

C.P.

#Ministerul Transporturilor interzicere drone filmare, #Ministerul Transporturilor drone interzise, #Ministerul Transporturilor drone camere filmare , #tehnologie