Fara vizite la doctor? Incepe o noua era a serviciilor medicale

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 12:28
4932 citiri
Fara vizite la doctor? Incepe o noua era a serviciilor medicale

Ca urmare a dezvoltarilor recente din domeniul tehnologiei, vizita la clinica de recuperare ar putea ajunge in curand de domeniul trecutului.

Cel putin in Germania, unde mai multe start-up-uri incearca sa profite de revolutia digitala care are loc de ceva timp in sectorul medical.

Astfel, pacientii ar putea urma programul de recuperare la ei acasa, in fata televizorului, scrie Der Spiegel.

Institutul Fraunhofer din Berlin a dezvoltat aplicatia MyRehab, un sistem care utilizeaza o camera speciala, un televizor si un senzor atasat pacientului, astfel incat poate fi monitorizat modul in care acesta executa exercitiile. Prin intermediul platformei este posibil chiar ca doctorul sa comunice cu pacientul in timp real, prin transmisie video.

MyRehab este doar unul dintre produsele care anunta digitalizarea serviciilor medicale. Dupa ce smartphone-urile au transformat modul in care comunicam, ne miscam si facem cumparaturi, medicina pare sa fie urmatorul domeniu in care avansul tehnologic isi va face simtit impactul.

Giganti din domeniul Internetului precum Google se pregatesc in prezent sa faca investitii masive in acest sector. Doar in SUA, sunt asteptate investitii de aproximativ 4,38 miliarde de euro in start-up-urile dedicate domeniului medical.

Piata nu mai este limitata doar la bratari sau ceasuri inteligente ori periute de dinti cu Bluetooth.

Noile produse se concentreaza pe servicii medicale serioase, de la nasteri pana la tratarea cancerului.

Mii de aplicatii sunt deja disponibile pe smartphone-uri. Exista programe pentru masurarea tensiunii arteriale, pentru analizarea dezvoltarii copilului, pentru detectarea autismului, pentru planificarea sarcinii sau pentru depistarea unor forme rare de cancer prin scanarea fotografiilor din vacanta.

De exemplu, cu Klara, o aplicatie pentru afectiuni ale pielii dezvoltata de o companie germana, pacientul fotografiaza cu smartphone-ul problema in cauza, descarca pozele si completeaza un chestionar cu cateva intrebari.

Peste doua zile va primi un raspuns sub forma unui diagnostic provizoriu sau a unui avertisment din partea doctorului cu privire la posibilitatea existentei unei afectiuni grave, care necesita consultatie.

Aplicatia, care costa 29 de euro, a fost descarcata deja de 135.000 de ori, iar 20% dintre cereri au provenit din afara Germaniei.

Doctorii privesc cu deschidere astfel de initiative, potrivit sursei citate, dar, in acelasi timp, intr-un mod critic, fiind de parere ca, in conditiile in care exista suficient personal calificat, sunt putini cei care vor renunta la contactul personal cu doctorul lor in favoarea unor smartphone-uri.

O noua generatie de pacienti

Cu toate acestea, se contureaza o noua generatie de pacienti. Bloguri despre anumite boli, radiografii postate pe Instagram, grupuri pe Facebook dedicate unor afectiuni medicale au devenit de ceva vreme activitati comune. In plus, multi doctori recunosc ca au cautat pe Internet informatii despre bolile pacientilor lor.

In acest context, firme precum Patientus vor sa le ofere doctorilor un birou in spatiul cibernetic. Patientus a creat o aplicatie asemanatoare cu Skype, un sistem de videoconferinta pentru profesionistii din sectorul medical, care ii costa pe acestia aproximativ 100 de euro pe luna, si care ii ajuta sa obtina noi pacienti.

Un start-up din Berlin lucreaza la un serviciu si mai amplu, constand in furnizarea unui medic personal virtual, disponibil non-stop.

Daca astfel de modele vor deveni populare, algoritmii vor inlocui cel putin partial consultatia traditionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#tehnologie servicii medicale, #asistenta medicala online, #consultatie Internet , #tehnologie