Forbes: Romania si alte tari din regiune se transforma intr-un hub IT

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 18:29
3484 citiri
Forbes: Romania si alte tari din regiune se transforma intr-un hub IT
Foto: ceveritt.com

Cubul Rubic, insulina, parasuta si lentilele de contact sunt doar cateva dintre ideilie majore provenite din fostele state comuniste, scrie revista Forbes, care lauda Cehia, Polonia, Romania, Serbia, Croatia si Bulgaria pentru capitalul uman si pentru inovatii.

"Aceste lucruri au reprezentat dintotdeauna niste atuuri pentru tarile din Europa Centrala si de Est (CEE), insa tinerii antreprenori se intreaba cand va inflori acest potential in industria IT, dupa modelul start-up-urilor din SUA si Vestul Europei? Daca luam in considerare liderii regiunii in acest domeniu, atunci minunea se va intampla foarte curand", se arata intr-un articol publicat de revista Forbes.

CEE se regaseste constant in topul mondial in ceea ce priveste realizarile in domenii precum matematica, stiinta si tehnologia.

In 2013, 16 din cei 24 de finalisti ai concursului de programare organizat de Google au fost din Europa Centrala si de Est. In plus, 8 dintre cei 13 castigatori ai competitiei ACM International Collegiate Programming Contest au fost din aceasta regiune.

Comparativ, companiile americane cauta cu disperare programatori buni. In consecinta, bazandu-se pe aceste resurse, jucatorii mari din outsourcing combina talentul provenit din CEE cu oportunitatile de afaceri din Vestul Europei si America, mai noteaza Forbes.

"In ultimii ani, cateva start-up-uri de succes au reusit sa rasara din CEE. Printre ele se numara AVG si Avast din Cehia, Nordeus din Servia, Filestube din Polonia, BitDefender si Soft32 din Romania, Prezi, Indextools, LogMeIn si Ustream din Ungaria", conform publicatiei citate.

Insa afacerile IT din regiune se confrunta cu cateva probleme, cum ar fi aversiunea fata de risc, lipsa modelelor si distanta fata de marile hub-uri care ofera resurse importante, cum ar fi capital, investitori si clienti.

Cu toate acestea, multe dintre ele se dezvolta in SUA, se promoveaza prin evenimente regionale sau se finanteaza prin programe europene.

Forbes concluzioneaza ca CEE are nevoie de mai multe povesti de succes, de lideri care sa investeasca in ele si de business angels.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Forbes Romania hub IT, #Romania hub IT, #afaceri succes IT Romania, #afaceri succes IT, #dezvoltare IT Romania , #tehnologie
Comentarii
Poza Hahn
Hahn
rank 5
la Romania mai trebuie adaugat nu numai parasuta ci parasutele..