IBM: Computerele ne vor citi gandurile, in urmatorii cinci ani

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 12:55
3159 citiri
IBM: Computerele ne vor citi gandurile, in urmatorii cinci ani
Foto: NextBigFuture

Computerele vor ajunge sa ne citeasca gandurile in urmatorii cinci ani, arata noile predictii privind tehnologiile viitorului, incluse in topul "Five in five", publicat de IBM.

Topul Five in Five este realizat de specialistii de la IBM pe baza tendintelor de pe piata si din societate in materie de noi tehnologii si arata cum pot concepte science-fiction sa devina realitate.

Computerele ne vor citi gandurile

Citirea gandurilor a fost doar o idee fantezista pana acum, insa in curand acest lucru va fi posibil, spun cei de la IBM, care incearca in prezent sa gaseasca moduri prin care creierul uman poate fi conectat la un computer.

Vom putea sa ne sunam prietenii doar gandindu-ne la ei sau sa controlam cursorul de pe ecran cu un simplu gand.

Exista deja unele casti cu senzori care citesc activitatea electrica, pot recunoaste expresiile fetei sau nivelul de entuziasm si concentrare. Cei de la IBM se asteapta ca, in cinci ani, tehnologia sa poata fi folosita in industria jocurilor, dar si in domeniul medicinii, pentru a ajuta la recuperarea persoanelor care au suferit atacuri cerebrale.

Oamenii, sursa de energie

Energia oamenilor va fi folosita din ce in ce mai mult pentru a ne alimenta casele si orasele, sustin cei de la IBM. Predictia aminteste de imaginile impresionante din filmul "Matrix", in care oamenii erau utilizati ca baterii in lumea robotilor, insa conceptul este mai curand legat de o utilizare eficienta a energiei.

Orice se misca sau produce caldura are potentialul de a produce energie: atunci cand alergi sau mergi pe bicicleta, cand folosesti computerul si chiar si apa din tevile care ajung in casa. Se estimeaza ca vor exista dispozitive care sa permita folosirea energiei din aceste surse - in prezent, specialistii IBM incearca sa minimizeze impactul asupra mediului, prin convertirea energiei valurilor in electricitate.

Uita de parola

Parolele vor fi de domeniul trecutului, in urmatorii cinci ani, spun cei de la IBM - ADN-ul va fi cheia identitatii si ar putea fi introdus in sistemele de securitate. Se preconizeaza ca in urmatorii ani vor exista programe capabile sa realizeze identificarea biometrica, dupa trasaturi faciale, scanarea retinei si timbrul vocii.

In curand, oamenii vor putea merge la bancomate si isi vor accesa contul doar dupa ce isi vor spune numele sau dupa ce vor privi inspre un senzor care recunoaste retina.

Acces la informatie pentru toata lumea

Desi prapastia dintre bogati si saraci ramane foarte mare la nivel global, iar in multe tari se adanceste, cei de la IBM estimeaza ca, in urmatorii cinci ani, tehnologia va deveni din ce in ce mai accesibila si toata lumea va avea acces la informatii.

Acest lucru se datoreaza avansului tehnologiei mobile, care va deveni mai ieftina. In urmatorii cinci ani se vor vinde 5,6 miliarde de telefoane mobile, conform estimarilor.

Spam-ul, de domeniul trecutului - advertiserii vor sti exact ce vrei

Pare destul de sinistru, insa se pare ca in urmatorii cinci ani, reclamele vor fi create special dupa dorintele si nevoile fiecarui client.

Filtrele pentru spam vor deveni extrem de performante si nimeni nu va fi deranjat de mesaje de tip spam. In schimb, biletele la concert cu formatia ta preferata vor fi rezervate automat cu luni inainte de concert si vor putea fi cumparate direct de pe telefonul mobil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#computere citesc ganduri, #IBM computere viitor , #tehnologie