Imparatii chinezi din IT

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 12:38
4490 citiri
Imparatii chinezi din IT
Foto: Wikipedia

O noua generatie preia puterea in China: antreprenorii miliardari chinezi din industria IT.

Cu produse ce variaza de la un magazin online global "cu de toate" la smartphone-uri high-end care rivalizeaza cu produsele Apple, acestia influenteaza politica interna, iar unii dintre ei planuiesc sa ia cu asalt scena mondiala in 2014.

Ei urmeaza o cale deschisa deja de Huawei, producatorul de echipamente de telecomunicatii.

Insa, cu produse si servicii care au mai putin de a face cu infrastructura critica si structuri de actionariat mai apropiate de cele existente in Occident, este putin probabil ca gigantii chinezi din IT se vor lovi de bariere comerciale si de securitate nationala similare, scrie Telegraph.

Varf de lance este Jack Ma, fondatorul Alibaba, un bazar online care permite unei firme sa vanda aproape orice unei alte firme. Ma este unic in randul marilor antreprenori chinezi din IT.

Sursa: New York Times

In timp ce alti miliardari chinezi au construit imperii online similare unor servicii precum Google si Twitter, Alibaba nu are echivalent in Occident, intrucat, spre deosebire de Amazon si eBay, se adreseaza companiilor.

Majoritatea furnizorilor sunt, desigur, chinezi, insa Alibaba este din ce in ce mai mult folosit de exportatori din intreaga lume, iar compania se afla in situatia privilegiata de a beneficia de globalizarea comertului si de dezvoltarea dimensiunii sale online.

Veniturile Alibaba au avansat cu 60% in trimestrul al treilea, la 1,73 miliarde de dolari, in timp ce profitul companiei a crescut de peste doua ori, la 717 milioane de dolari.

New York Stock Exchange, Nasdaq si London Stock Exchange se numara printre bursele care au inceput sa-l curteze pe Ma dupa esecul negocierilor sale cu bursa din Hong Kong in vedere unei oferte publice initiale.

Firma de cercetare PrivCo estimeaza ca Alibaba ar valora 110 miliarde de dolari, ceea ce il catapulteaza pe fondatorul companiei in fruntea listei bogatasilor chinezi.

Ma a renuntat anul trecut la functia de director executiv al Alibaba, continandu-si activitatea ca presedinte.

China nu mai este vazuta doar ca "linie de asamblare"

Un exemplu izbitor cu privire la schimbarea perceptiei asupra rolului Chinei, vazuta pana acum ca "linie de asamblare" in industria tehnologiei, este Xiaomi, producator de smatphone-uri aflat de trei ani pe piata, care il are pe miliardarul rus Yuri Milner printre investitori.

Nu-i nici Apple, nici Samsung: A vandut 200.000 de smartphone-uri in patru minute

Xiaomi construieste dispozitive cu specificatii de top, care concureaza cu iPhone, pentru tinerii bogati din China.

Recent, compania si-a inceput expansiunea internationala, anuntandu-si intrarea pe piata din Singapore. Fondatorul sau, Lei Jun, tinteste dublarea vanzarilor in acest an, la 40 de milioane de unitati, conform unui anunt facut pe contul sau de pe Sina Weibo.

Sursa: Tech in Asia

Sina Weibo este echivalentul chinez al Twitter-ului. Sina, compania din spatele serviciului, este condusa de o alta elita din IT-ul chinez, Charles Chao, si este deja listata pe Nasdaq. Valoarea actiunilor companiei s-a dublat anul trecut, pe fondul cresterii utilizarii site-ului de microblogging, care are 600 de milioane de utilizatori.

Sursa: Tech in Asia

Motorul de cautare Baidu si aplicatia WeChat sunt alte exemple de servicii dezvoltate de antreprenori chinezi, care au o cota de piata importanta.

Toate au sute de milioane de utilizatori si se extind dincolo de granitele tarii de origine, indicand ridicarea "imparatilor" chinezi din IT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#producatori chinezi IT, #China tehnologie, #Alibaba China, #Xiaomi producator smartphone uri, #Sina Weibo Twitter , #tehnologie