Lumea nu s-a schimbat radical niciodata. Va fi altfel peste 50 de ani?

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 09:46
4998 citiri
Lumea nu s-a schimbat radical niciodata. Va fi altfel peste 50 de ani?
Foto: AP

Cum va arata lumea peste 50 de ani? Oamenii si-au pus aceasta intrebare si in 1962. Astazi, la 50 de ani de atunci, previziunile lor suna de-a dreptul ridicol.

Cerul nu este blocat de masini zburatoare, iar vacantele nu ni le petrecem pe Luna, cum credeam acum 50 de ani.

Oamenii sunt prea obsedati de nou, omitand sa vada ca in mare parte traiesc ancorati in trecut. Doi scriitori contemporani de marca ne infatiseaza, in randurile care urmeaza, diverse idei care, intr-un final, ne vor face sa privim cu alti ochi lumea in care traim.

Filosoful britanic Nassim Taleb a fost primul care a vorbit despre conceptul de "neomanie". El aminteste, la modul ironic, de fanii gadgeturilor care nu pot rezista tentatiei de a-si achizitiona un nou model de smartphone sau tableta.

Filosoful de origine libaneza, care a facut senzatie cu textele sale pe marginea "teoriei coincidentelor", este totodata si autorul cartii "Black Swan of Cairo", un best-seller in care vorbeste despre conceptul de "lebada neagra". El descrie astfel "fenomenul rarisim, neasteptat, care schimba radical modul cum functioneaza lucrurile, care ia pe toata lumea prin surprindere si care nu poate fi prevazut".

Unul dintre elevii sai, filosoful si scriitorul elvetian Rolf Dobelli, continua cu analiza "neomaniei", scrie Deutsche Welle, in volumul "The Art of Thinking Clearly", aparut in 2011.

El spune ca, si in urma cu 50 de ani, oamenii sperau sa vada intr-o buna zi, zburand pe deasupra lor, masini sofisticate, orasele ar fi trebuit sa arate ca niste structuri imense de sticla, iar printre cladirile gigant sa ne impiedicam de cai ferate suspendate.

Visam ca vom locui in orase subterane, ca ne vom petrece vacantele pe Luna si ne vom hrani exclusiv cu alimente artificiale. Copiii urmau sa nu mai fie conceputi pe cale naturala, ci ar fi fost alesi dintr-un catalog. Cei mai buni prieteni ai nostri urmau sa fie robotii, noi eram nemuritori, iar bicicleta clasica ar fi fost inlocuita cu una cu reactie, mai spune scriitorul.

A te droga cu ce e mai nou

Acum priviti in jur!, scrie Dobelli. Stati pe un scaun, o inventie care dateaza de pe vremea faraonilor egipteni. Purtati pantaloni, care au aparut pentru prima data in urma cu 5.000 ani. Ideea de pantofi de piele te duce cu gandul mult inapoi, la ultima era glaciara.

Biblioteca cu carti este din lemn, cel mai vechi material de constructie din lume. Poate ca citesti acest text cu ochelarii, la fel ca si bunicul. Cand vine vremea sa mananci, tu, (la fel ca strabunicul tau), te asezi la masa (tot din lemn) si cu ajutorul unei furculite (inventie a romanilor) ingurgitezi ceea ce ai in farfurie.

In cartea "The Art of Thinking Clearly", autorul dezvaluie cititorilor erorile sistematice pe care le facem in viata de zi cu zi. "Neomania" este una dintre ele. Pe urmele profesorului sau, Nassim Taleb, Dobelli ne propune si o incursiune in viitor.

Sa privim inainte, spune el. Cum va arata lumea peste o jumatate de secol? Puteti fi siguri ca aceste tehnologii, care au supravietuit in ultimii 50 de ani, vor mai dainui cel putin inca 50. Si sa nu va mirati daca tehnologii care au aparut cu cativa ani inainte deja nu mai exista.

Priviti tehnologia ca o specie animala. Ceea ce a supravietuit in decurs de secole are mari sanse sa supravietuiasca si pe mai departe.

Cand priveste catre viitor, fiecare societate se gandeste la cele mai recente inventii si minuni tehnologice. In anii '60 ai secolului 20, toti se uitau catre Cosmos, sperand ca, in curand, excursiile copiilor lor se vor derula pe Marte sau Luna. In anii '70 ai secolului trecut, era la moda plasticul, iar noi eram siguri ca nu va trece mult timp si vom trai in case construite din acest material.

Gunoaiele istoriei

Astfel, supraestimam importanta noului. Filosoful Taleb numea aceasta perceptie "neomanie", mania pentru nou, spune Dobelli. Conform lui Taleb, ultima stralucire a modei devine mata mult mai repede decat ne asteptam.

Viata cotidiana din 2062, cu siguranta, va arata ca cea de astazi. Desigur, peste tot va fi plin de noi inventii tehnologice, dar majoritatea dintre ele vor avea o viata scurta. Ele vor fi indepartate de ceea ce Taleb numeste "bulshit filter" (filtrul gunoiului istoriei).

Neomania are si un alt aspect, scrie Dobelli. "La un moment dat, imi placeau oamenii care se adaptau fiecarei inventii tehnologice si nu puteau, de exemplu, trai fara ultimul model de smartphone. Am crezut ca acesti oameni isi depasesc timpul lor. Astzi, deja cred ca ei sunt victime ale unei boli, pentru ca pe ei nu-i intereseaza ce beneficiu aduce fiecare inventie in parte. Ei sunt interesati doar de noutatea acestora", conchide autorul Rolf Dobelli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#neomanie schimbari lume, #istorie schimbari majore, #tehnologiile viitorului , #tehnologie