O masinarie mai puternica decat creierul uman - Proiectul unui londonez pe care Google a dat o avere

Sambata, 20 Februarie 2016, ora 18:44
8090 citiri
O masinarie mai puternica decat creierul uman - Proiectul unui londonez pe care Google a dat o avere

Un londonez cu parinti imigranti lucreaza pentru Google la un proiect ce presupune realizarea unui program software mai puternic decat creierul uman. Insa ce inseamna acest lucru pentru viitorul omenirii?

Demis Hassabis, in varsta de 39 de ani, este seful DeepMind, relateaza The Guardian.

Acest start-up a fost achizitionat de Google in 2014 pentru suma de 625 de milioane de dolari.

Hassabis a castigat numeroase premii la competitii de sah, a fost designer pentru jocurile video si este absolvent al universitatilor Cambridge si UCL, unde s-a specializat in IT si neurostiinte cognitive.

El s-a nascut in nordul Londrei in 1976 si este cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului format din imigranti. Tatal sau are origini grecesti si cipriote, in timp ce arborele genealogic al mamei sale se intinde pana in Singapore si China.

Familia sa nu a avut legaturi cu tehnologia. Parintii au fost profesori si au avut o afacere cu jucarii, sora sa este compozitoare si pianista, iar fratele isi castiga banii din scris.

"Cu siguranta sunt oaia neagra. Ai mei au avut o fobie fata de calculatoare. Sunt mai boemi, as putea spune. Niciunul dintre ei nu a fost pasionat de stiinte", a rememorat acesta.

"Da, e putin ciudat, nu stiu cum s-a intamplat ca eu sa aleg drumul tehnologiei", a adaugat Demis Hassabis.

In prezent, compania sa are 200 de angajati din 45 de tari si ocupa sase etaje ale unei cladiri din Londra. El a vrut sa ramana in Marea Britanie, cu toate ca au existat diverse propuneri pentru a-si muta sediul in alta parte, cum ar fi Silicon Valley, SUA.

Cei care lucreaza cu el il descriu ca un manager vizionar, iar ambitiosul proiect ar putea fi comparabil ca semnificatie si importanta cu prima vizita pe Luna a omului.

Inteligenta artificiala, alaturi de inteligenta umana

Inspirat de creierul uman, Hassabis incearca sa creeze o masinarie unica, care sa se bazeze pe o serie de algoritmi ce se pot adapta la diverse situatii si care pot invata singuri - intr-un mod similar noua - cum sa duca o sarcina de la inceput pana la sfarsit, folosind doar date brute, neprelucrate.

Viziunea sa asupra viitorului este urmatoarea: masinariile super-inteligente vor lucra cot la cot cu oamenii pentru a gasi leacul pentru cancer, solutii la incalzirea globala, dar si noi resurse de energie, rezolvari la problemele macroeconomice etc.

Insa chiar avem nevoie de o astfel de mana de ajutor? Hassabis crede ca da.

"Fluxul de informatii este atat de mare incat e dificil chiar si pentru cei mai destepti oameni ai planetei sa le faca fata. E greu, daca nu imposibil, sa gasim raspunsul corect prin acest 'potop' de date", a mentionat londonezul.

El considera ca proiectul sau trebuie vazut ca o modalitate de a transforma informatiile nestructurate intr-o concluzie. "Lucram la o posibila meta-solutie pentru orice problema", a mai spus Demis Hassabis, care a recunoscut ca vor mai trece cateva decenii pana la finalizarea proiectului.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...