Un orădean a construit o mână bionică funcţională şi lucrează la un robot care ar putea lua locul unui angajat care intră în contact cu publicul

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 08:59
2350 citiri
Un orădean a construit o mână bionică funcţională şi lucrează la un robot care ar putea lua locul unui angajat care intră în contact cu publicul
Dorin Hinţe lucrează de 7 luni este un braţ robotic destinat unui bihorean căruia i-a fost amputată mâna stângă FOTO Bihoreanul

Dorin Hirţe, doctor în inteligenţă artificială, a dat viaţă componentelor IT, creând dinozauri şi personaje din desene animate mişcătoare, dar şi roboţi meniţi să vorbească, pentru a distra copiii în parcurile tematice din toată lumea ori ajuta oamenii de ştiinţă în cercetările medicale, relatează ebihoreanul.ro.

Dorin Hirţe (39 de ani), absolvent al Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea, cu un doctorat în inteligenţă artificială, îşi aminteşte prima sa invenţie. Era în clasa a doua când şi-a dorit să facă un difuzor pentru walkmanul său şi a dezmembrat radioul bunicului.

A învăţat cum se construieşte un robot la o multinaţională din Berlin care vindea roboţi pentru industria de film şi divertisment, conform ebihoreanul.ro.

Una dintre primele sale reuşite a fost un dragon uriaş, pentru un Legoland din apropierea oraşului München, care a şi stârnit interesul presei locale.

Revenit în oraşul natal, şi-a făcut propria firmă de roboţi, iar printre primele comenzi a fost o pisică, care a apărut în filmul Ghost Rider 2, filmat parţial în România. El a realizat mai multe proiecte, inclusiv pentru un parc de distracţii din Canada, dar şi pentru Disneyland Paris.

Din cauza pandemiei, nu a mai avut foarte multe astfel de comenzi, iar toată vara a lucrat la un robot pentru o echipă de cercetare din SUA. El este format dintr-un cadru metalic ce susţine două picioare bionice, încălţate cu adidaşi, care merg pe o bandă rulantă.

O altă comandă la care Dorin Hinţe lucrează de 7 luni este un braţ robotic destinat unui bihorean căruia i-a fost amputată mâna stângă în urmă cu un an, după ce i-a fost zdrobită de o presă de balotat.

"A rămas cu sindromul membrului fantomă, adică are simţuri şi dureri fals percepute de creier. Mai jos de cot i-au mai rămas trei muşchi activi, care se mişcă atunci când se gândeşte să întindă mâna care nu mai există. Aşa am reuşit să-i conectez muşchii la senzori care trimit semnalele la mâna bionică", explică specialistul, pentru ebihoreanul.ro.

Dorin Hirţe pregăteşte un robot numai al lui, Josef, creat pentru a lua locul unui angajat uman care intră în contact cu publicul. "Acum lucrez ca să-l fac să vorbească şi să îndeplinească mai multe funcţii precum preluarea unei comenzi, înregistrarea unui client într-o bază de date sau prezentarea magazinului. Am deja şi o firmă interesată să-l testeze şi să-l închirieze", spune orădeanul.

Dacă robotul va fi o reuşită, inginerul doreşte să-l închirieze, pentru 700 euro pe lună.

Citește și:
20 de trenuri electrice noi vor lega cele mai mari orașe din țară. Care sunt rutele pe care vor circula noile garnituri
20 de trenuri electrice noi vor lega cele mai mari orașe din țară. Care sunt rutele pe care vor circula noile garnituri
20 de trenuri electrice noi, de lung parcurs, urmează să fie cumpărate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) printr-un contract finanțat din PNRR. Prima licitație pentru alte 20...
Oradea dă din nou lovitura în turism. Are cel mai „tare” aquaparc din România, în anul 2022
Oradea dă din nou lovitura în turism. Are cel mai „tare” aquaparc din România, în anul 2022
Felixarium, aquaparc din cadrul hotelului Lotus Therm din Oradea a primit premiul "Best Aquapark 2022" în cadrul Termalia Awards, eveniment cu tradiţie de cinci ani în domeniul wellbeing (n.r....