Planul de un miliard de dolari pentru ca robotii sa fie de partea noastra

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 13:28
3996 citiri
Planul de un miliard de dolari pentru ca robotii sa fie de partea noastra

Inteligenta artificiala va transforma radical lumea in care traim, iar Silicon Valley vrea sa se asigure ca robotii sunt de partea noastra.

Elon Musk, directorul Tesla si SpaceX, si alte nume importante din high-tech au anuntat de curand lansarea organizatiei non-profit de cercetare in domeniul inteligentei artificiale OpenAI.

Organizatia va fi condusa chiar de Musk, impreuna cu Sam Altman, fondatorul incubatorului de startup-uri Y Combinator, noteaza Quartz.

Initiativa este sustinuta de Reid Hoffman, fondatorul site-ului LinkedIn, de Jessica Livingston, un alt fondator al Y Combinator, si de Peter Thiel, cofondator al PayPal, dar si de companii precum Amazon Web Services, Infosys si Y Combinator. Investitia se ridica la 1 miliard de dolari, iar scopul este pastrarea umanitatii in centrul tuturor acestor eforturi.

Ideea infiintarii OpenAI s-a concretizat in ultimele luni, potrivit lui Sam Altman.

Grupul include cercetatori proeminenti de pe acest segment, inclusiv oameni care au lucrat cu seful departamentului Inteligenta Artificiala al Facebook.

"Am avut posibilitatea sa recrutam ceea ce eu cred ca este una dintre cele mai bune colectii de cercetatori din lume. Vom incepe si vom vedea cum functioneaza", a mai spus Altman.

Multe companii aloca fonduri insemnate pentru cercetare in inteligenta artificiala, de la firme din Silicon Valley precum Google si Facebook la Toyota, care a anuntat ca va cheltui 1 miliard de dolari pentru infiintarea unui institut dedicat.

Planurile Facebook pentru inteligenta artificiala

Toyota, investitie uriasa in inteligenta artificiala

Dezvoltarile din ultimii ani au creat nelinisti in aceeasi masura in care au adus optimism. Musk se afla printre cei care si-au exprimat in trecut ingrijorarea cu privire la modul in care se fac cercetari in domeniul inteligentei artificiale.

A trait cu un dolar pe zi, iar acum are o avere de aproape 12 miliarde - Povestea lui Elon Musk

Anterior, el a investit 10 milioane de dolari in Institutul pentru Viitorul Vietii, o alta organizatie non-profit al carei scop este de a se asigura ca inteligenta artificiala nu afecteaza umanitatea intr-un mod negativ.

In toamna anului 2014, Musk compara eforturile din domeniul inteligentei artificiale cu "invocarea demonului". Cu OpenAI, ideea este ca "daca ai de gand sa invoci ceva, asigura-te ca este bun", a afirmat seful Tesla, potrivit Bloomberg.

"Telul OpenAI este simplu - ce actiuni putem lua pentru a creste probabilitatea ca viitorul sa fie mai bun. Cu siguranta nu vrem sa avem surprize negative pe acest front", a spus Elon Musk.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Comentarii
ucenic
rank 2
Si ce va faceti daca se inventeaza robotii...