Politistii spanioli folosesc Inteligenta Artificiala pentru a depista declaratiile mincinoase si chiar functioneaza

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 07:29
3936 citiri
Politistii spanioli folosesc Inteligenta Artificiala pentru a depista declaratiile mincinoase si chiar functioneaza
Foto: Arhiva Pixabay

Oamenii de stiinta au dezvoltat un software care, folosind machine learning si analiza de text, depisteaza minciunile din sesizarile scrise cu o precizie atat de ridicata incat a inceput sa fie folosit in sectiile de politie din Spania.

Instrumentul, numit VeriPol, a fost creat de un grup de specialisti in informatica de la Cardiff University si de la Universitarea Charles III din Madrid pentru a-i ajuta pe oamenii legii sa stabileasca veridicitatea plangerilor privind cazurile de furt, analizand in prealabil peste 1.000 de astfel de sesizari din arhiva politiei spaniole, inclusiv sesizari despre care se stia ca sunt false, noteaza Quartz.

In cadrul unui studiu pilot desfasurat in orasele Murcia si Malaga in iunie 2017, 83% dintre plangerile semnalate ca fiind false de VeriPol au fost retrase de reclamanti dupa ce politistii au decis sa reia interogatoriul.

Intr-o saptamana au fost depistate 64 de declaratii mincinoase.

Potrivit cercetatorilor, declaratiile false din cazurile de jaf sunt in general mai scurte, centrate mai mult pe bunul furat decat pe infractiunea in sine, nu includ prea multe detalii in legatura cu infractorul si nici mentiuni in legatura cu martorii. VeriPol foloseste algoritmi pentru a identifica in ce masura declaratia pe care o analizeaza se incadreaza in acest tipar.

Pare o treaba pe care ar putea-o face la fel de bine si oamenii, insa Inteligenta Artificiala prezinta marele avantaj de a putea scana declaratii si identifica tipare fara niciun fel de emotie, ceea ce face un astfel de sistem mult mai eficient.

Drept dovada, politistii au identificat in iunie, in medie, 12,14 declaratii false pe saptamana in Malaga si doar 3,33 in Murcia.

Programul nu este inca perfect, marcand in mod eronat ca fiind false plangerile din cazurile in care victimele au fost atacate din spate sau de persoane care purtau casca.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#inteligenta artificiala depistare minciuni, #declaratii mincinoase , #tehnologie