Presa straina lauda industria IT din Romania: Silicon Valley de Transilvania

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 13:56
9565 citiri
Presa straina lauda industria IT din Romania: Silicon Valley de Transilvania
Foto: Arhiva Ziare.com

Afacerile din sectorul IT din Romania, in special cele din Cluj-Napoca, au intrat in atentia presei internationale.

Tech Crunch a realizat o analiza detaliata a firmelor din tara noastra si a numit orasul din nord-vestul tarii "Silicon Valley de Transilvania".

Baza de date Romanian Startups numara in prezent 300 de astfel de afaceri, in crestere fata de anul trecut, cand erau 250.

Publicatia citata arata ca nu doar start-up-urile s-au inmultit, ci si investitorii si incubatoarele.

"Cu toate ca partea de start-up-uri e inca tanara, cresterea este una sustinuta, iar multe companii au dat dovada de un potential extraordinar. Vector Watch, a carei echipa de ingineri e bazata in Romania, a creat un ceas inteligent cu o baterie ce dureaza 30 de zile. Axosuits este un start-up axat pe robotica si creeaza exoscheleti ieftini pentru persoanele cu dizabilitati", arata Tech Crunch.

Si companiile mari au pus ochii pe specialistii din tara noastra. In 2014, de exemplu, Facebook a achizitionat LiveRail, fondata de doi romani. In 2013, Avangate a fost cumparata de o firma din San Francisco. In 2012, Twitter a pus mana pe Summify, o companie cu sediul in Vancouver, pornita de romani. Iar in 2015, Tech Crunch a cumparat Quality Software Corporation.

Per total, datele Thomson Reuters arata ca 16 companii romanesti IT si telecom au fost subiectul unor tranzactii in ultimii trei ani. De asemenea, 13 alte companii de media si entertainment au fost cumparate, de asemenea.

Forbes: Romania poate deveni o adevarata forta in industria IT

Talent si competitivitate

Industria de outsourcing continua sa fie un motor important al industriei IT din Romania, remarca The Verge. Multinationale precum Intel sau Oracle au filiale in tara noastra, unde au investiti in call centere, dezvoltarea de software si servicii de consiliere.

Ele au fost atrase aici de cativa factori importanti, potrivit sursei citate, printre care se numara:

  • Talentul

Firma de cercetare a pietei Brainspotting a transmis de curand ca Romania, care are o populatie de pana in 20 de milioane de persoane, se afla in primele 10 state din punct de vedere al numarului de specialisti in IT. 95.000 au o astfel de specializare, dintre care in jur de jumatate sunt femei. Aproape 90 la suta dintre IT-istii romani vorbesc fluent engleza, iar estimarile arata ca numarul angajatilor in acest domeniu se va tripla pana in 2020.

  • Concentrarea pe educatie

Tech Crunch mentioneaza ca universitatile din tara noastra s-au plasat pe podium in fiecare an din 2001 incoace la IEEE Design Competition, iar elevii romani sunt olimpici la matematica si informatica. Ba mai mult, avem cel mai mare numar de medalii de pe Batranul Continent la astfel de competitii scolare.

  • Economia

Romania este economia cu una dintre cele mai mari cresteri din UE si a inregistrat o evolutie buna in ultimii 20 de ani. Tech Crunch nu a ratat ocazia sa mentioneze ca avem si un Internet foarte rapid, iar elevii au cursuri de antreprenoriat in liceu.

Industria care genereaza venituri de 4 miliarde de euro in Romania

Ne axam pe tehnologie

Cultura start-up-urilor din Romania e mica, iar acest lucru nu e deloc surprinzator, arata Tech Crunch.

Companiile private, dezavantajate pe vremea comunismului, au avansat odata cu valorile democratice ale tarii in ultimele doua decenii. Romania, ca si vecinii sai, au gasit in investitiile straine un sprijin de nadejde, arata sursa citata.

Tech Crunch aminteste ca statul a relaxat fiscalitatea in ceea ce priveste angajatii romani din IT, astfel ca sectorul a devenit si mai "avid" dupa gasirea de noi muncitori, mai ales ca salariile sunt de pana la 3 ori mai mari decat cel mediu pe tara.

Cat a crescut salariul mediu si care e sectorul unde se castiga si peste 5.000 de lei pe luna

O competitie sanatoasa

In prezent, Bucurestiul gazduieste mai mult de jumatate de mana de lucru din sectorul IT al tarii. In Capitala exista si companii precum Oracle, Intel, IBM sau Adobe. Insa Tech Crunch pariaza pe Cluj-Napoca si aminteste ca acest oras poate deveni echivalentul european al Silicon Valley din SUA.

Un prim semn este ca cererea pentru mana de lucru in domeniul IT depaseste oferta. De asemenea, aici se afla un proiect major, anume Cluj Innovation City, eveniment ce aduce reprezentanti ai autoritatilor locale, din universitati si din comunitatea de business, scopul fiind dezvoltarea acestui sector.

"Totusi, Romania are in fata cateva obstacole de trecut pana sa ajunga un adevarat hub al tehnologiei informatiei. Accesul la capital e slabut. Asumarea riscurilor e un lucru mult prea nou. Birocratia e mare si statul nu ofera sprijinul necesar start-up-urilor. Insa o schimbare trebuie sa inceapa de undeva, iar noi credem ca Romania poate face multe lucruri grozave", au incheiat cei de la Tech Crunch.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#presa straina industrie IT Romania, #industrie IT Romania, #companii IT Romania , #tehnologie