Profesor roman care preda Computer Science in SUA: Robotii vor inlocui oamenii pe piata muncii, trebuie sa luam masuri!

Luni, 27 Februarie 2017, ora 08:19
9558 citiri
Profesor roman care preda Computer Science in SUA: Robotii vor inlocui oamenii pe piata muncii, trebuie sa luam masuri!
Foto: NJIT

Cristian Borcea, profesorul roman care conduce departamentul de Computer Science din cadrul universitatii New Jersey Institute of Technology (NJIT) din SUA, crede ca tehnologia va avansa foarte mult in 20 de ani.

Atat de rapid, incat sunt sanse mari sa avem masini care se conduc singure in viitorul foarte apropiat, dar si drone pentru livrare de pachete, respectiv telefoane care traduc conversatii dintr-o limba in alta in timp real.

Afla povestea vietii profesorului Cristian Borcea si cum a ajuns sa conduca departamentul de Computer Science de la NJIT

Mai mult, profesorul considera ca in 20 de ani putem avea orase inteligente, unde traficul e fluidizat automat, conductele de apa si gaze sunt monitorizate automat si reparate inainte sa se sparga (folosind senzori wireless) etc.

Insa exista si cealalta fata a monedei, caci multe joburi vor fi inlocuite de masinarii, iar automatizarea va prelua o mare parte din munca repetitiva. Si nu numai atat, sunt sanse ca si anumite activitati ale avocatilor sau doctorilor sa fie inlocuite de calculatoare si roboti, considera Cristian Borcea.

"Problema e ca tehnologia inlocuieste oamenii in multe categorii de joburi. De exemplu, ma astept ca in 10 ani soferii de taxi si de camion sa nu mai aiba serviciu; masinile se vor conduce singure. In America sunt milioane de oameni care lucreaza ca soferi: ce vor face oamenii astia? Nu e clar ca toti se vor putea recalifica pentru joburi noi, care de multe ori necesita studii superioare", mentioneaza profesorul pentru Ziare.com.

In concluzie, "tehnologia ne va face viata mai usoara si mai eficienta, insa o parte semnificativa a societatii va avea de pierdut, daca nu incepem sa cautam solutii inca de acum", atrage atentia Cristian Borcea.

FaceDate, aplicatie care iti gaseste un partener in functie de trasaturile faciale

Profesorul face parte dintre cei care pun umarul la dezvoltarea tehnologiei. Unul dintre cele mai recente proiecte ale sale este FaceDate, o aplicatie care te ajuta sa-ti gasesti un partener in functie de trasaturile faciale.

"Am un proiect (numit Avatar), sponzorizat de United States' National Science Foundation (600.000 de dolari pe 3 ani), al carui obiectiv e sa creeze un sistem eficient de programare a aplicatiilor mobile distribuite: asta inseamna ca o aplicatie care ruleaza pe telefonul meu va interactiona cu alte aplicatii care ruleaza pe telefoanele altor oameni", ne-a explicat profesorul.

Ideea este sa foloseasca o combinatie de tehnologii in mobile computing si cloud computing.

"In 2014, am predat un curs bazat pe ideile astea (pentru studenti la doctorat). Si le-am dat ca tema de cercetare sa vina cu idei despre aplicatii mobile distribuite. Un student a avut o idee incipienta despre FaceDate. Vreun an de zile dupa aia n-am lucrat la ideea asta pentru ca a trebuit sa construim sistemul care sa ne ajute sa executam astfel de aplicatii. Apoi, cam in urma cu un an, am inceput sa lucram serios la FaceDate: mai intai, sa clarificam ideile si functionalitatea si, apoi, sa implementam aplicatia", povesteste profesorul.

Ideea de baza e crearea unei aplicatii de dating care ii ajuta pe utilizatori in 3 feluri:

(1) Iti gaseste o pereche bazat pe preferintele tale faciale (utilizatorul uploadeza fete de oameni care ii plac in aplicatie si aplicatia extrage caracteristici comune din fetele astea). Apoi, utilizatorul doar apasa un buton de cautare cand e interesat sa intalneasca pe cineva si specifica o distanta sau un anumit loc.

Aplicatia foloseste un algoritm de recunoastere de fete (mai exact de trasaturi ale fetelor), ca sa vada daca poza cuiva din apropiere se potriveste cu preferintele mele. Interesant e ca doi utilizatori sunt declarati o pereche numai daca fiecare dintre ei se potriveste cu preferintele celuilalt.

(2) Utilizatorii nu trebuie sa piarda timpul uitandu-se pe multe poze sa aleaga pe cineva care le place. Aplicatia face asta automat.

(3) Daca poza mea se potriveste cu preferintele cuiva, dar poza ei nu se potriveste cu preferintele mele, persoana respectiva nu va vedea poza mea (asta-i important pentru privacy).

"Din punct de vedere tehnic, folosim servere in centre de date pentru a executa rapid algoritmii de recunoastere de fete. In felul asta, aplicatia da un raspuns aproape instantaneu. Si telefonul consuma mai putina energie (deci nu se termina bateria repede) ", arata profesorul.

Dar pot fi doua persoane atrase doar de trasaturile fetelor? "Noi credem ca pentru multi oameni asta-i primul pas. Stiti vorba dragoste la prima vedere. Sigur ca o relatie nu se poate baza doar pe asta: insa poate incepe asa. E foarte usor sa adaugam la aplicatie si alte date personale - putem face matching bazat si pe tresaturi faciale si pe profil personal", puncteaza profesorul.

El crede ca tehnologia poate apropia oamenii, dar depinde cum e folosita.

"Daca pierdem tot timpul liber pe Facebook, in loc sa stam de vorba cu oamenii direct, nu cred ca-i bine. Pe de alta parte, cand Facebook ma ajuta sa ma reintalnesc cu un coleg cu care n-am mai tinut legatura de 20 de ani, e bine.

Tehnologia ajuta oameni din toate colturile lumii sa comunice si sa invete cate ceva despre alte tari si alte culturi. Societatea globala e mult mai integrata acum decat a fost in orice alt moment in trecut si asta se datoreaza tehnologiei in mare masura", incheie profesorul.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#profesor roman SUA tehnologie, #aplicatie trasaturi faciale, #facedate aplicatie roman , #tehnologie