Romania in UE: Situatia deplorabila a inovarii in inalta tehnologie si consecintele ei

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 08:08
3473 citiri
Romania in UE: Situatia deplorabila a inovarii in inalta tehnologie si consecintele ei
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania figureaza in cele mai recente statistici europene cu doar 8 patente de inalta tehnologie (high-tech) inregistrate la European Patent Office, adica 0,15% din numarul total la nivelul statelor UE.

Desi devansam, astfel, sapte tari, suntem sub Cehia, la o cota de 1 la 3 in raport cu Ungaria si de 1 la 5 in raport cu Polonia.

De remarcat ca mai mult de jumatate dintre patentele de inalta tehnologie sunt inregistrate de Germania (33,3%, adica exact o treime din total) si Franta (21,8%).

Componentele tandemelor nordice Suedia - Finlanda si Belgia - Olanda depasesc cu mult nivelul consemnat de tari sudice mult mai mari precum Italia sau Spania, ceea ce arata destul de elocvent care este sursa perpetuarii decalajelor de productivitate.

Din pacate sau din fericire, cunostintele dobandite sunt transmise pe calea multinationalelor, iar transpunerea lor in procesele de productie se face, din motive de costuri cu forta de munca, si in tari precum Romania, situata la un nivel de inovare de 1 la 200 in raport cu Germania sau de 1 la 150 in raport cu Franta.

Consecinte in aplicabilitate: Ultimul loc in UE la productivitatea resurselor

Chiar si asa, Romania se situa pe ultimul loc intre statele membre UE la productivitatea resurselor pe kilogram de materie prima utilizat, cu doar 0,63 echivalent euro pe kilogram in anul 2013.

In plus, ea era singura tara, in afara de Estonia, in care productivitatea resurselor a scazut fata de valoarea consemnata in 2002.

Or, capacitatea de a utiliza eficient materiile prime tine de tehnologiile utilizate si de nomenclatorul de produse aflate in productie.

Influentele se vad in productivitatea muncii si in poluarea mediului inconjurator (in functie de cantitatea de deseuri rezultate din procesele de fabricatie, dar si de tehnologiile utilizate - a se citi investitiile in asigurarea unui mediu inconjurator curat).

Din aceasta perspectiva, Romania nu se mai afla undeva peste jumatatea mediei UE, precum la PIB/locuitor, ci la mai putin de o treime din media Uniunii si o sesime din performanta inregistrata de campioana in materie, Olanda.

Citeste mai departe despre Romania in UE - Situatia inovarii in inalta tehnologie si consecinta ei: ultimul loc la productivitatea resurselor pe Curs de guvernare

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...