Romanii se dau mari cunoscatori de IT, dar multi habar n-au ce inseamna "cloud" sau "streaming"

Joi, 16 Iunie 2016, ora 15:09
5519 citiri
Romanii se dau mari cunoscatori de IT, dar multi habar n-au ce inseamna "cloud" sau "streaming"
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii se bat cu caramida-n piept ca iubesc tehnologia, insa le e rusine sa recunoasca faptul ca nu cunosc ce inseamna termeni precum "cloud" sau "streaming" pentru a nu se face de ras in fata colegilor.

"Utilizatorii romani iubesc tehnologia, 61% dintre ei o utilizeaza mai mult decat o faceau acum doi ani, iar 58% dintre ei sunt incantati s-o foloseasca, insa terminologia ii face deseori sa se simta confuzi si nu le ofera o viziune clara asupra felului in care diferite dispozitive si servicii ar trebui sa ii ajute", arata studiul Samsung, publicat joi.

Intrebati cat de bine cunosc termenii noi din tehnologie, 67% dintre romani au declarat ca pretind ca inteleg termenii sau frazele tehnice pe care, de fapt, nu le cunosc, iar 7% dintre ei au raspuns ca fac acest lucru si de cateva ori pe zi.

De cele mai multe ori, romanii pretind ca stiu terminologia pentru a nu parea ridicoli sau ignoranti in fata colegilor (29%). Pe de alta parte, respondentii cu varste cuprinse intre 16 si 34 de ani sunt cei care admit cel mai des atunci cand nu stapanesc terminologia tehnica.

Ce spune presa straina despre industria IT din Romania

Care sunt dezavantajele

Studiul arata ca peste o treime din cei care nu inteleg termenii tehnologici ajung sa nu foloseasca un dispozitiv la potentialul maxim.

"Cresterea interesului pentru dispozitivele smart in randul utilizatorilor romani este vizibila, tehnologia oferind in zilele noastre noi oportunitati de comunicare, interactiune si dezvoltare. In Romania, smartphone-urile sunt folosite zilnic de catre cei mai multi utilizatori, dar cele mai noi inovatii, precum Internet of Things sau Cloud, inca produc confuzii in randul acestora" a declarat directorul de marketing al Samsung Electronics pentru Europa de Sud-Est, Monika Torokne Nagy.

Cei mai multi dintre respondentii romani (92,5%) au afirmat ca sunt entuziasmati de performantele dispozitivelor pe care planuiesc sa le cumpere si mai mult de jumatate dintre ei (58%) de tehnologiile pe care le folosesc in prezent si de felul in care ele au evoluat de-a lungul ultimului deceniu.

Mai mult, doar 16% dintre ei simt ca nu pot tine pasul cu tehnologia, in timp ce jumatate au fost de acord ca progresul tehnologic este inevitabil.

De asemenea, aplicatiile de navigatie si harti sunt cele pe care 26% le considera ca au un impact semnificativ in simplificarea vietii lor. Acestea au fost urmate de aplicatiile de tip calculator (22%) si aplicatiile pentru camere foto (13%).

Studiul a fost realizat online in 18 tari, inclusiv in Romania, in perioada 16 martie - 1 aprilie, analizand obiceiurile utilizatorilor atunci cand vine vorba de tehnologie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#studiu romani tehnologie, #studiu IT romani, #studiu IT Romania , #tehnologie