Scandal de spionaj: Ce s-a intamplat cu SUA si companiile sale dupa deconspirare

Duminica, 03 August 2014, ora 08:40
7181 citiri
Scandal de spionaj: Ce s-a intamplat cu SUA si companiile sale dupa deconspirare

Impactul dezvaluirilor facute de Edward Snowden cu privire la extinsele operatiuni de spionaj ale NSA asupra intereselor SUA este analizat intr-un nou raport, realizat de organizatia neguvernamentala New America Foundation.

Autorii studiului arata ca erodarea increderii ce a urmat actiunilor fostului consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) are consecinte serioase asupra companiilor americane din domeniul tehnologiei si submineaza credibilitatea SUA in lume, scrie Wall Street Journal.

Raportul mentioneaza un studiu din 2013 al Information Technology&Innovation Foundation, care a aratat ca dezvaluirile ar putea costa industria americana de cloud computing intre 22 si 180 de miliarde de dolari pana in 2016.

Rusia cere Apple codul sursa al programelor sale, de teama spionajului

De asemenea, este citat un sondaj mai recent efectuat in randul a 300 de multinationale britanice si canadiene, care a relevat ca un sfert dintre respondenti isi tranfera datele in afara Statelor Unite, iar cei mai multi dintre ei sunt dispusi sa sacrifice viteza de accesare pentru securitate.

Un alt sondaj prezentat in raport, realizat in martie 2014, in cadrul caruia au fost chestionati 1.000 de directori ai unor companii IT din Franta, Hong Kong, Germania, Marea Britanie si SUA, a aratat ca deconspirarea "a avut un impact direct asupra modului in care companiile din intreaga lume privesc tehnologia informatiei si comunicatiilor si cloud computing, in special".

Pierderile invocate de companii

Reticente initial cu privire la mentionarea pagubelor ce le-au fost provocate, companiile americane au inceput, rand pe rand, sa vorbeasca despre impactul suferit.

In noiembrie 2013, Cisco a fost printre primele companii care au recunoscut ca se asteapta la scaderi ale veniturilor, de 10% in cazul sau, partial din cauza scandalului declansat de Snowden.

Qualcomm, IBM, Microsoft si Hewlett-Packard au raportat diminuari ale vanzarilor in China. Servint, o companie de servicii de gazduire Web cu sediul in Virginia, a anuntat in iunie ca veniturile internationale s-au redus la jumatate din momentul declansarii scandalului.

In lumina documentelor secrete prezentate publicului larg de Snowden, unele tari au renuntat la contractele cu companiile americane.

Germania pedepseste SUA pentru spionaj. Semne rele pentru companiile americane

In iunie, guvernul german a anuntat ca intentioneaza sa anuleze contractul cu Verizon, care furnizeaza servicii de Internet pentru mai multe agentii din Germania, din cauza cooperarii companiei de telecomunicatii cu NSA.

Brazilia, unul dintre cei mai aprigi critici ai activitatilor NSA, a semnat un contract de 4,5 miliarde de dolari cu producatorul suedez Saab pentru inlocuirea flotei de avioane de lupta, respingand oferta americanilor de la Boeing.

Este dificil de stabilit in ce masura au fost afectate cu adevarat companiile americane, avand in vedere faptul ca unele companii prefera sa dea vina pe guvern, si mai putin sa atribuie pierderile unei gestionari proaste sau conditiilor de pe piata, sustine WSJ.

De asemenea, in raport se vorbeste despre mai multe legi adoptate sau aflate in dezbatere in tari ca Germania, Brazilia si India, care presupun introducerea unor masuri ce ingreuneaza operatiunile companiilor americane pe teritoriul tarilor respective.

Se are in vedere, de exemplu, stocarea datelor pe servere locale, majoritatea propunerilor fiind motivate prin prisma operatiunilor de spionaj ale NSA.

In plus, Uniunea Europeana a propus reguli mai stricte cu privire la protejarea datelor personale. Legea in acest sens urmeaza sa fie votata anul viitor. In cazul in care va fi aprobata, amenzile si penalitatile rezultate ar putea costa companiile americane miliarde de dolari.

Pe partea de politica externa, raportul indica o erodare a credibilitatii SUA pe plan international, in special in contextul promovarii de catre americani a unui Internet deschis.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Snowden impact companii SUA, #companii SUA spionaj NSA, #consecinte spionaj NSA , #tehnologie
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Snowden asta e un mare patriot,
Poza MARINARULDEVEGHE
MARINARULDEVEGHE
rank 4