Se naste o noua industrie: Cum tratam dependenta de Internet

Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 06:49
6481 citiri
Se naste o noua industrie: Cum tratam dependenta de Internet

O noua industrie se dezvolta pe fondul temerilor cu privire la modul in care tehnologia ne afecteaza viata. Tot mai multe companii promit sa vindece dependenta de internet, prin activitati care variaza de la terapie la tabere de aventura in natura.

In SUA, astfel de programe se adreseaza atat adolescentilor, cat si adultilor, iar participantii sustin ca tratamentul poate avea rezultate impresionante, scrie The Atlantic.

Publicatia precizeaza totusi ca industria ce se prefigureaza exista intr-o zona medicala "gri". Dependenta de internet nu este un diagnostic oficial in "Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale", publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie, iar expertii in sanatate mintala se contrazic cu privire la faptul ca atasamentul excesiv de tehnologie poate fi considerat, de fapt, o dependenta care trebuie tratata.

Cu toate acestea, numerosi oameni sunt dispusi sa plateasca pentru a se "descotorosi" de smartphone-uri si de internet, macar pentru o vreme, iar oferta este variata.

De exemplu, Outback Therapeutic Expeditions din Utah este un centru pentru tratatarea dependentei de internet a adolescentilor. Pentru a evalua gravitatea situatiei potentialilor pacienti, tinerii trebuie sa completeze cateva chestionare. Sunt considerate semnale de alarma schimbarea obiceiurilor privind alimentatia si somnul, precum si incercarile esuate de a reduce timpul petrecut online.

Potrivit expertilor, nu este relevant doar numarul de ore petrecut pe internet, ci si si modul in care este afectata viata de zi cu zi in ceea ce priveste relatiile, munca sau sanatatea.

Programul Outback include servicii de sanatate mintala, dar si activitati de aventura in natura. Costurile programului, care dureaza 44 de zile, sunt cuprinse intre 25.000 de dolari si 30.000 de dolari.

In astfel de centre sunt tratati cei dependenti de jocuri video, dar si cei care simt dorinta compulsiva de a intra constant pe Facebook sau pe Instagram.

"A fost un sentiment ciudat. Ma aflam in mijlocul pustietatii si nu puteam face nimic pentru a avea acces la calculator. In cele din urma, am realizat ca pot trai si fara el", spune Griffin, un tanar de 16 ani, care a participat la acest program.

La reSTART Center for Digital Technology Sustainability din Washington, oamenii pot participa la sesiuni de terapie in afara sediului, dar si la grupuri de sprijin concepute dupa modelul celor 12 pasi de recuperare promovat de Alcoolici Anonomi. Programul dureaza intre opt si 12 saptamani Pentru opt saptamani, participantii vor plati aproximativ 30.000 de dolari.

Digital Detox, o companie al carei slogan este "Deconecteaza-te pentru a te reconecta", a dechis deja mai multe tabere in diferite zone din SUA, ca urmare a cererii tot mai mari. Pretul pentru un weekend fara tehnologie incepe de la 495 de dolari. Multe dintre activitatile oferite sunt specifice unei tabere de vara: tir cu arcul, drumetii, inot, arte si meserii, insa nu este neobisnuit ca oamenii sa vorbeasca si despre modul in care folosesc tehnologia.

Servicii similare si in Europa

In Europa, un curs denumit "Unplugged Weekend" se desfasoara intr-o zona deluroasa din Tara Galilor si costa aproximativ 300 de dolari, suma in care sunt incluse cazarea, mancarea si activitatile specifice, scrie BBC. Orice dispozitiv electronic ramane la intrare.

Este timpul sa inchizi calculatorul?

Hotelurile Westin din Dublin ofera un pachet special de detoxificare digitala. Cei interesati platesc 175 de euro pe noapte.

Faptul ca exista aceste programe nu inseamna neaparat ca putem vorbi de o dependenta reala, spun criticii. Potrivit acestora, lipirea etichetei "dependenta" de utilizarea in exces a internetului poate duce la stigmatizare, la tratament inutil cu medicamente si la stabilirea unui precedent in care orice activitate poate fi considerata patologica.

Totusi, atat timp cat oamenii cred ca tehnologia le afecteaza calitatea vietii, cererea pentru astfel de servicii va continua. Iar unii dintre cei mai proeminenti specialisti din domeniu cred ca este doar o chestiune de timp pana cand dependenta de internet va fi un diagnostic acceptat la scara larga, cel putin in SUA, ceea ce va face ca tratamentul sa fie mai accesibil.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...