SF devenit realitate: Nevazatorii pot afla tot ce se intampla in jurul lor sau pe Facebook (Video)

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 12:42
4232 citiri
SF devenit realitate: Nevazatorii pot afla tot ce se intampla in jurul lor sau pe Facebook (Video)
Foto: Facebook Newsroom

Microsoft si Facebook au lansat de curand noi tehnologii care ajuta persoanele nevazatoare sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul lor.

Compania din spatele sistemului de operare Windows are o aplicatie, Seeing AI, ce se bazeaza pe inteligenta artificiala, transmite Tech Insider.

Ea poate fi descarcata pe smartphone sau poate fi incorporata in ochelarii inteligenti Smart de la Pivothead. Aplicatia identifica obiectele si persoanele din apropierea utilizatorului, iar apoi ii explica acestuia ce se intampla in jurul sau.

Aplicatie de mobil pentru nevazatori creata de studenti romani

Cel care a creat tehnologia este Saqib Shaikh, care si-a pierdut vederea la varsta de 7 ani, iar in tinerete a descoperit pasiunea pentru programare. De 10 ani lucreaza la Microsoft, unde a creat acest software.

Aflii tot ce se intampla in jurul tau

Pentru a sti ce se afla in fata sa, utilizatorul trebuie doar sa puna degetul pe rama ochelarilor Smart de la Pivothead si sa-l miste in fata.

In clipul de prezentare al tehnologiei sunt date si cateva exemple despre modul in care aplicatia ofera explicatii: "Cred ca e un baiat care face scheme cu skateboard-ul", "Vad doua chipuri: barbatul cu barba are cam 40 de ani si pare surprins, in timp ce femeia de langa el, care are cam 20 de ani, pare a fi fericita".

De asemenea, persoanele nevazatoare se pot folosi si de smartphone. Aplicatia e capabila sa citeasca texte: utilizatorul este ghidat sa faca o poza cat mai clara, iar apoi software-ul ii va citi ce scrie acolo.

"In urma cu cativa ani, asa ceva era de domeniul SF. Nu credeam ca va exista asa ceva, insa inteligenta artificiala evolueaza intr-un ritm foarte rapid, asa ca sunt foarte incantat sa vedem unde se va ajunge", a explicat Saqib Shaikh.

Facebook iti explica ce e in poze

Inteligenta artificiala sta si la baza unei noi functii lansate de Facebook. Reteaua sociala a lucrat intens in ultimele 10 luni la software-ul sau care poate recunoaste ce se afla in fotografii, iar apoi iti descrie cu voce tare lucrurile si persoanele surprinse in poze.

Cum s-a nascut Echoes, aplicatia romaneasca prin care nevazatorii isi pot "citi" email-ul - Interviu

Venture Beat arata ca descrierile sunt scurte si simple, precum "imaginea contine un peisaj de afara, un cer si un copac".

Facebook a implementat momentan functia doar pe aplicatia de pe dispozitivele cu sistemul de operare iOS si doar pentru cei care au setata engleza ca limba de utilizare a retelei sociale.

"Incercam sa ii facem pe toti sa se simta inclusi in totalitate in interactiunea sociala ce are loc pe platforma noastra, dar fara a fi jenati sau sa fie nevoiti sa-si intrebe prietenii ce e atat de amuzant la poza respectiva. Nimeni nu vrea asta", a exlicat Matt King, care s-a ocupat de proiect.

Today we're proud to introduce automatic alternative text, a new feature that provides people who are visually impaired with descriptions of a photo's content using advancements in object recognition technology. For more info, stop by Facebook Accessibility.

Posted by Facebook on 4 Aprilie 2016

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#aplicatie Microsoft nevazatori, #functie Facebook nevazatori, #aplicatie Microsoft orbi, #functie Facebook orbi , #tehnologie