Superputerile lumii au intrat intr-un nou tip de cursa a inarmarilor

Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 08:08
13968 citiri
Superputerile lumii au intrat intr-un nou tip de cursa a inarmarilor
Foto: Twitter/U.S. Dept of Defense

La vremuri noi, strategii noi: superputerile militare ale lumii s-au angajat intr-o altfel de cursa a inarmarilor.

"Inteligenta artificiala este viitorul, nu doar pentru Rusia, ci pentru intreaga omenire. Tara care devine lider in acest domeniu va stapani lumea", le-a transmis presedintele Vladimir Putin elevilor rusi saptamana trecuta, cu ocazia deschiderii anului scolar.

Afirmatiile liderului de la Kremlin sunt vazute de Wired ca un alt semn al intensificarii competitiei dintre cele trei mari puteri militare ale lumii, Rusia, China si SUA, pentru a-si spori fortele cu ajutorul inteligentei artificiale.

Toate cele trei tari au recunoscut importanta decisiva a masinariilor inteligente pentru viitorul securitatii lor nationale.

"SUA, Rusia si China convin asupra faptului ca inteligenta artificiala va fi principala tehnologie care va sta la baza puterii nationale in viitor", spune Gregory C. Allen de la think tank-ul Center for a New American Security din Washington.

In iulie, Consiliul de Stat al Chinei a publicat un document detaliat in care prezinta strategia prin care se urmareste transformarea tarii in lider mondial in domeniul inteligentei artificiale pana in 2030, consolidarea apararii nationale fiind mentionata ca obiectiv al acestor actiuni.

Statele Unite, considerate in general ca fiind un fel de far in acest domeniu, nu au o foaie de parcurs impusa cum are China. Totusi, Pentagonul dezvolta de mai multi ani asa-numita Third Offset Strategy, care vizeaza dezvoltarea de arme prevazute cu software inteligent in scopul asigurarii pe termen lung a avantajului competitiv al fortelor armate americane.

De asemenea, in aprilie a fost infiintata o celula speciala al carei scop este integrarea volumelor mari de informatii (big data) si a inteligentei artificiale in sectorul militar, incepand cu analizarea filmarilor facute de drone.

Intre timp, Rusia incearca sa-si prinda din urma rivalele prin extinderea investitiilor intr-un program de modernizare militara lansat in 2008. Unul dintre obiectivele acestei tari este ca 30% din echipamentul sau militar sa devina robotic pana in 2025.

Aceasta noua cursa a inarmarilor este diferita de cele anterioare, precum dezvoltarea arsenalului nuclear sau a vehiculelor nedetectabile, deoarece inteligenta artificiala poate avea atat aplicatii comerciale, cat si militare, remarca sursa citata.

De exemplu, software-ul folosit de o masina autonoma este similar cu cel necesar pentru un tanc autonom.

Dintre cele trei tari, China imbina cel mai bine progresele realizate in sectorul tehnologic de companii precum Baidu, principalul motor de cautare din aceasta tara, cu cele din domeniul apararii.

In schimb, guvernul american nu poate obliga companiile private sa coopereze. Insa oficiali din cadrul Departamentului Apararii recunosc ca trebuie facute eforturi mai mari pentru a valorifica progresele din domeniul comercial in ceea ce priveste inteligenta artificiala.

Cu o industrie tehnologica mai putin dezvoltata in comparatie cu SUA si China, Rusia se afla intr-o pozitie dezavantajata. Cu toate acestea, a dovedit in practica, in conflictele recente din Siria si Ucraina, ca poate face destul de multe chiar si cu dronele sale ieftine.

In plus, ar putea fi dispusa sa foloseasca noile tehnologii in campanii de propaganda mai agresiv decat rivalii sai, spun analistii, recuperand din distanta pe aceasta cale. Automatizarea ar putea spori forta atacurilor cibernetice si a campaniilor de dezinformare din social media, ca cele pe care Rusia le-ar fi derulat in timpul alegerilor de anul trecut din SUA.

Ar fi extrem de neplacut "daca cineva ar obtine o pozitie monopolista" in acest domeniu, a continuat Putin. Si Elon Musk se declara ingrijorat, avertizand ca goana dupa superioritate in domeniul inteligentei artificiale poate duce la un al Treilea Razboi Mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#inteligenta artificiala cursa inarmarilor, #SUA, #China, #Rusia inteligenta artificiala , #tehnologie