Suprematia americanilor in stiinta si tehnica, amenintata

Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 11:58
5955 citiri
Suprematia americanilor in stiinta si tehnica, amenintata
Foto: BBC

Suprematia Statelor Unite in domeniul tehnologiei este pe cale sa fie depasita.

Potrivit unui studiu publicat de Academia Britanica de Stiinta, China urmeaza sa devina, in 2012, numarul unu mondial in materie de productie stiintifica, mult mai rapid decat estimasera, pana acum, specialistii.

Potrivit BBC China, tara care a inventat busola sau praful de pusca, a inregistrat in ultimii ani o evolutie remarcabila in mai multe sectoare.

Dupa reforma din 1987, China a devenit a doua putere economica a lumii. Nici din punct de vedere al dezvoltarii, lucrurile nu stau diferit, China situandu-se pe locul al treilea, dupa Statele Unite si Japonia.

Raportul, intitulat "Knowledge, Networks and Nations: Global scientific collaboration in the 21st century", arata ca lucrarile chineze sunt citate destul de putin in Occident.

Frecventa cu care este citata o lucrare reprezinta un indicator al calitatii acesteia.

Cantitatea nu inseamna si calitate

In cazul tarii asiatice, scrie Academia Regala Britanica, cantitatea nu inseamna si calitate. In fiecare an, absolventii de facultati cu profil stiintific sunt obligati sa publice cate o lucrare, aceste "productii" in serie sunt luate in calcul atunci cand se intocmeste topul.

Potrivit sursei citate, in 1996, primul an analizat in raport, SUA au publicat 292.513 de lucrari stiintifice, de zece ori mai multe decat China, care a publicat 25.474.

Prin 2008, numarul lucrarilor publicate de oamenii de stiinta americani a crescut, usor, pana la 316.317, in timp ce chinezii au ajuns la 184.080 de lucrari publicate.

Rata rapida de expansiune a Chinei, in materie de lucrari stiintifice, a plasat tara asiatica pe locul doi in lume, depasind Marea Britanie. Daca se mentine actuala dezvoltare a chinezilor, suprematia americana ar putea deveni istorie, peste doi ani.

Profesorul Chris Llewellyn Smith, seful echipe de cercetare, a declarat ca nu este surprins de avansul luat de China, in special dupa ce autoritatile chineze au decis investitii masive in domeniul cercetarii si tehnologiei.

Fondurile alocate acestui domeniu au crescut cu 20 la suta, din 1990, ajugand acum la peste 100 miliarde de dolari. Numai in 2006, 1,5 milioane de studenti au absolvit universitati tehnice sau stiintifice.

"Lumea stiintei se schimba. Apar noi jucatori, in special in partea de sud-est a Asiei, in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord", a mai declarat profesorul Chris Llewellyn Smith.

Multe state investesc din ce in ce mai mult in cercetarea stiintifica. Iranul, Tunisia, Turcia, India, sunt numai cateva dintre tarile care cheltuiesc din ce in ce mai mult pe cercetare.

In plus, colaborarile internationale au devenit mai dese. Daca acum 15 ani, un sfert din lucrari erau rezultatul conlucrarii unor oamenii de stiinta din tari diferite, acum se vorbeste de un o crestere pana la 33%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#America suprematie stiinta tehnica, #America top tehnologie, #top mondial stiinta tehnica , #tehnologie
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Daca in China erau lasati sa faca avere oameni ca Voiculescu sau SOV .... si sa mai si invrajbeasca lumea prin media cumparata de ei ,