Tehnologia 4G, in Romania - Vezi ce stie sa faca

Luni, 21 Februarie 2011, ora 18:35
18977 citiri
Tehnologia 4G, in Romania - Vezi ce stie sa faca

Tehnologia LTE (long term evolution - evolutie pe termen lung), cunoscuta si ca tehnologia 4G, este disponibila acum si in Romania. Compania care a dezvoltat aceasta tehnologie la noi in tara este Alcatel-Lucent, firma ce a demonstrat, luni, capacitatile noii retele.

Prima demonstratie, la care au asistat editorii Ziare.com, a fost aceea de downloadare a unui DVD de 4,7 GB. Daca prin 3G fisierului i-au trebuit 90 de minute pentru a se descarca, prin 4G acestuia nu i-a luat doar 7 minute, adica de 13 ori mai putin.

Tehnogia 4G nu a dezamagit nici la capitolul videoconferinta, cand a fost vorba de convorbiri intre doua terminale de inalta definitie si un al treilea, un telefon mobil din reteaua publica de telefonie mobila.

"La nivel mondial, doar 17 retele ofera LTE, in timp ce 70 de tari testeaza aceasta tehnologie cu gandul de a o implementa. Din acestea, Alcatel-Lucent este implicata in 12 retele si in peste 60 de tari din cele care testeaza", a declarat, luni, Raoul Ros, presedinte Alcatel-Lucent pe Europa de Est.

Platforma pe care se desfasoara testele a fost realizata la centrul propriu din Timisoara, unde cinci ingineri au ajutat la implementarea ei in mai multe tari.

La ora actuala, in Romania doar doua companii au solicitat licente experimentale LTE in banda de 2,5-2,69 GHz, acestea fiind Alcatel-Lucent si Orange Romania.

Exista si impedimente

In conditiile actuale, cu cat operatorii de telefonie mobila vor avea mai multi utilizatori de Internet, cu atat serviciile risca sa devina mai slabe. Acest fapt se poate vedea foarte clar in preajma sarbatorilor, cand retelele sunt suprasolicitate.

Problema este ca tehnologia 4G este foarte scumpa si, evident, inacesibila pentru multi din utilizatorilor din Romania. Spre exemplu, la Orange, pentru 22 de euro, abonamentul 3G ofera 180 de minute nationale si 18 minute nationale pentru apeluri video, 18 MB pentru transfer national de date, un cont de 10 MB pentru email si acces la Organizer si la Mail Manager, avand un spatiu de stocare de 50 MB.

Dupa ce ati terminat minutele nationale pentru apeluri video, veti fi taxat cu 0,15 euro/minute, in retea si 0,21 euro/in alte retele mobile.

De ce este necesara aceasta tehnologie?

Se stie ca traficul pe Internet se face acum de pe aparate mobile, iar daca in 2010 erau un miliard de astfel de dispozitive conectate la Internet, pentru 2015 se asteapta, in cel mai pesimist scenariu, ca numarul lor sa ajunga la 5 miliarde.

"In acesti 5 ani, Internetul pe smartphone-uri se asteapta sa creasca de 18-20 de ori", a mai spus Raoul Ros.

In prezent, in lume sunt peste un miliard de calculatoare desktop, doua miliarde de televizoare si peste 4 miliarde de dispozitive mobile.

"Ca o comparatie, un smartphone este de 1 milion de ori mai ieftin, de o mie de ori mai puternic si de 100.000 ori mai mic decat primul calculator creat la MIT in 1965", a declarat, la randul sau, Iulian Costea, director de marketing al Alcatel Lucent.

Pentru a vedea mai bine in ce directie se intreapta Internetul, imaginati-va ca Facebook stocheaza peste 15 miliarde de poze (in medie cam 30 de poze pentru fiecare utilizator), in timp ce pe YouTube in fiecare minut se incarca 24 de ore de continut video.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 28 noiembrie, că se înţelege instituţional cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi că...
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Sărbătoarea Hanuka reprezintă lumină şi biruinţă, iar cei care aprind lumânările de Hanuka sunt împreună pentru a cinsti memoria celor jertfiţi pentru libertate şi unitate, fiind...