Tehnologia inovatoare care ne-ar putea arata ce cumparam de la magazin si ce mancam cu adevarat

Luni, 28 Martie 2016, ora 14:49
3666 citiri
Tehnologia inovatoare care ne-ar putea arata ce cumparam de la magazin si ce mancam cu adevarat
Foto: SCiO

Cum ar fi sa mergi la cumparaturi si sa ai incorporat in telefon un scaner de marimea unui bob de orez, care sa-ti arate exact ce contine mancarea pe care o gasesti pe rafturi? Adevarul este ca aceasta tehnologie e mai aproape de noi decat am crede.

Dispozitivul ne-ar putea arata cata vitamina C contine un mar sau daca o briosa are gluten, dar si multe alte lucruri, arata Washington Post.

Chiar daca nu vom putea face acest lucru de maine, scenariul nu este unul foarte indepartat.

Deja cel putin trei companii incearca sa aduca scanarea optica pe piata alimentelor. TellSpec si SCiO lucreaza de ceva vreme la un scaner de mana destinat cumparatorilor, in timp ce lantul de magazine Target vrea sa ia fata rivalilor si sa creeze o baza de date uriasa.

Tehnologia se bazeaza pe ideea ca fiecare substanta reflecta (si absoarbe) lumina intr-un mod unic, iar acest lucru poate fi considerat un fel de amprenta optica.

Adevarata provocare nu o reprezinta obiectul cu care scanezi mancarea, ci cum ajungi la concluzia ca in produsul respectiv se gaseste o substanta sau alta. Pentru acest lucru ai nevoie de o baza de date extrem de cuprinzatoare.

Iar aici intra in scena Target, deoarece compania de retail americana va duce totul la scara industriala.

Lantul de magazine vrea sa amplaseze o multime de scanere optice in toate centrele sale de distributie, pentru a crea o baza de date uriasa cu alimentele regasite pe rafturile sale si cu substantele continute in ele.

Dar de ce face asa ceva? Washington Post arata ca motivul il reprezinta obtinerea unui avantaj competitiv.

O multime de posibilitati

Tehnologia ar deschide o usa catre posibilitati infinite. Nu vom mai fi pacaliti ca mancam alimente asa-numite bio cand de fapt ele au fost stropite cu pesticide, nu vom mai cumpara sirop de porumb cu coloranti in loc de miere de albine si ne vom putea da seama cata carne se gaseste in realitate intr-un crenvusti.

Pericolul care ne pandeste: Pesticidele ascunse in mancare

S-au facut deja pasi mici, dar importanti pentru a ajunge la acest scenariu ideal. In afara de baza de date a Target, cei de la TellSpec lucreaza la un detector de gluten, in timp ce SCiO vrea sa creeze un dispozitiv care sa identifice alimentele modificate genetic. In plus, aceasta companie are deja un scaner care costa 249 de dolari ce-ti poate spune procentajul de grasimi, carbohidrati, proteine si apa regasit in branza, iaurt, lapte, carne, fructe si legume.

Aplicatia care socoteste caloriile din farfurie

Acestea sunt semne clare ca tehnologia poate fi extinsa. De exemplu, vom putea ajunge sa identificam cu ajutorul ei mancarea infestata cu E.coli sau cea care contine reziduuri de pesticide, incheie Washington Post.

Scandalul E.coli in branza Bradet: CE a modificat alerta europeana, la cererea lui Ciolos

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#scaner mancare magazine, #tehnologie mancare magazine, #tehnologie mancare , #tehnologie