Tehnologia Li-Fi isi face aparitia. Internetul viitorului va fi furnizat prin becuri LED (Video)

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 07:37
4457 citiri
Tehnologia Li-Fi isi face aparitia. Internetul viitorului va fi furnizat prin becuri LED (Video)
Foto: The Independent

Urmatoarea generatie de internet wireless ar putea folosi becuri cu LED-uri transformate pentru a transmite datele mai rapid si mai ieftin decat traditionale semnale Wi-Fi.

Cercetatorii din Marea Britanie au realizat o descoperire noua Li-Fi, o alternativa la Wi-Fi, care transmite date folosind spectrul de lumina vizibila raportand o viteza de transmisie de 10Gb / s.

Cea mai mare viteza raportata anterior a fost de 3Gb / s si a fost realizata la inceputul acestui an de catre Institutul German Fraunhofer Heinrich Hertz. Cercetatorii chinezi, de asemenea, au sustinut ca in aceasta luna au realizat o conexiune de 150Mb / s, dar expertii neavand nici o dovada in acest sens, nu au luat in consideratie aceasta realizare, relateaza The Independent.

Desi tehnologia este cunoscuta sub numele de comunicatii prin lumina vizibila (VLC), Prof. Harald Haas de la Universitatea din Edinburgh a inventat termenul Li-Fi in timpul unei conferinte TED (Technology Entertainment and Design).

Multi experti sustin ca Li-Fi gratuit reprezinta viitorul Internetului mobil datorita costurilor sale reduse si eficientei sporite, comparativ cu traditionalul Wi-Fi.

Atat Wi-Fi cat si Li-Fi transmit date in spectrul electromagnetic, dar in timp ce Wi-Fi utilizeaza undele radio, Li-Fi foloseste lumina vizibila. Acesta este un avantaj important, deoarece lumina vizibila reprezinta un domeniu mult mai vast decat cel al frecventelor radio si permite o densitate mult mai mare de date.

Semnalele Li-Fi functioneaza prin comutarea becurilor inchis-deschis intr-un mod incredibil de rapid, incat nu poate fi observat de ochiul uman. Aceasta descoperire se bazeaza pe becuri cu micro-LED-uri care transmit mai multe linii de date in paralel.

Noua tehnologie are avantajul de a fi folosita in zone electromagnetice sensibile cum ar fi avionul, centralele nucleare, instalatiile de gaze si petrol, fara a provoca interferente. Cu toate acestea, undele de lumina nu pot patrunde prin pereti, ca in cazul Wi-Fi-ului si sunt considerate inofensive pentru organismul uman.

Cercetatorii explica faptul ca un bec va putea transmite internet oriunde, insa daca lumina nu emite perfect, semnalul nu mai ajunge.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#descoperire internet LiFi, #cercetare internet viitor, #tehnologie internet LiFi , #tehnologie