Tehnologia uimitoare care nu te lasa sa te urci beat la volan (Video)

Luni, 08 Iunie 2015, ora 10:54
7968 citiri
Tehnologia uimitoare care nu te lasa sa te urci beat la volan (Video)

Soferii care se urca la volan dupa ce au baut alcool ar putea avea o mare surpriza in viitorul apropiat.

O echipa de cercetatori americani a realizat o tehnologie care ii va impiedica sa plece cu masina atunci cand sunt in stare de ebrietate, arata The Register.

Ea presupune montarea in autovehicul a mai multor senzori tactili, dar si a unora care analizeaza respiratia, iar daca nivelul alcoolului din sange este peste limita legala, atunci masina nu poate fi pornita.

O tehnologie revolutionara salveaza soferii de la cea mai dificila povara

Cum functioneaza tehnologia

In versiunea care se axeaza pe analiza respiratiei, un fascicul de lumina infrarosie este directionat catre aerul expirat. Moleculele de dioxid de carbon absorb o cantitate diferita de lumina decat cele de alcool, astfel ca se pot face masuratori.

"Locul unde sunt amplasati senzorii si precizia lor, impreuna cu fluxul de aer directionat cu precizie in interiorul masinii, permit sistemului sa capteze si sa testeze doar aerul expirat de sofer", sustin cercetatorii.

In ceea ce priveste varianta a doua, un senzor aflat pe contact sau pe schimbator determina nivelul de alcool prin spectroscopia in infrarosiu a epidermei: trimite unui fascicul de lumina in deget.

"Alcoolul absoarbe doar anumite lungimi de unda, iar sistemul poate determina cu precizie nivelul alcoolului din sangele soferului", sustin cercetatorii.

Munca la aceasta tehnologie a inceput in 2008 si reprezinta un parteneriat intre DADSS (Driver Alcohol Detection Systems for Safety), asociatia Automotive Coalition for Traffic Safety - care reprezinta 17 producatori auto - si National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

Mark Rosekind, administratorul NHTSA, a precizat ca mai este de lucrat, iar tehnologia ar putea fi testata pe sosele in cativa ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#tehnologie beat masina, #tehnologie analiza alcool sange sofer, #analiza alcool sange sofer , #tehnologie