Tehnologii care ne vor schimba viata in 2014: De la materia neagra la organisme create de om

Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 08:58
5427 citiri
Tehnologii care ne vor schimba viata in 2014: De la materia neagra la organisme create de om
Foto: Courtesy Fia

De la dispozitivele IT care pot fi purtate la turismul spatial, 2014 va fi un an al evolutiilor importante in tehnologie.

CNN a trecut in revista cele mai importante schimbari in acest domeniu care vor avea loc in urmatoarele 12 luni.

Masini electrice pe pista de Formula 1

In urma cu doi ani, Federation Internationale de l'Automobile (FIA) a anuntat intentia de a organiza curse la care vor participa masini electrice, in incercarea de a diminua popularitatea clasicei Formula 1. Mai mult, evenimentele de acest gen vor modela viitorul productiei auto, considera expertii.

Astfel, competitia viitorului se numeste Formula E si reprezinta un pas inainte atat pentru industria auto, cat si pentru mediul inconjurator.

La inceput, masinile care vor intra in cursa vor fi alimentate de o baterie uriasa, care cantareste 200 kg si produce 200 KW. In functie de viteza, motoarele electrice pot functiona intre cateva ore si cateva minute, cu o singura incarcare.

"Multe dezvoltari in industria auto au pornit de la cursele de masini", a spus Alejandro Agag, CEO la Formula E. "Transferul tehnologiei are un potential foarte mare", a adaugat omul de afaceri.

Turismul spatial

Dupa numeroase amanari, proiectul de turism spatial al companiei Virgin Galactic ar putea fi demarat in 2014.

Miliardarul Richard Branson a planuit un zbor comercial in spatiu, iar racheta respectiva a survolat cu succes statul California din SUA.

In septembrie 2013, Virgin Galactic a precizat ca SpaceShipTwo a terminat cu succes un test important, dupa ce a mers cu o viteza mai mare decat cea a sunetului si a urcat pana la altitudinea de 69.000 de picioare (21.000 m).

Naveta poate transporta sase pasageri si ar avea toate sansele sa mearga dincolo de orbita Pamantului. Pentru acest zbor indraznet s-au inscris vedete precum canatareata Katy Perry si actorul Ashton Kutcher.

Tot mai multe parcuri eoliene

In timp ce oamenii de stiinta incearca sa gaseasca resurse alternative la combustibilii fosili, numeroase proiecte care folosesc energie eoliana se vor realiza in anul 2014.

Vom ajunge mai repede pe planeta Marte?

Un nou tip de motor, numit VASIMAR, va fi testat in timpul unui zbor pe planeta rosie. Daca experimentul va fi unul de succes, atunci el va reduce semnificativ timpul in care vom ajunge pe Marte, de la 9 la doar 3 luni. Tehnologia care sta la baza lui este un sistem avansat de propulsie ce foloseste plasma, iar NASA va fi cea care il va testa.

Biologia sintetica va fi un domeniu de mare interes

Marcus Fairs, editor la dozeen.com, o revista online de de design, considera ca cea mai importanta tehnologie care va prinde avant in 2014 este biologia sintetica.

"Acest domeniu al stiintei se refera la capacitatea de a crea forme de viata artificala, cu functii puternice. La cea mai mica scala, ar inseamna microbi realizati de om care detecteaza bolile, iar la nivel macro ar fi vorba de creaturi care sa diminueze poluarea si se atace speciile parazite", a spus Marcus Fairs.

In 2014, tehnologia se poarta

Tehnologia care se poarta a dat primele semne in 2013, odata cu lansarea ceasurilor inteligente Samsung Galaxy Gear si Pebble, insa in acest an, dupa ce ochelarii Google Glass vor fi disponibil consumatorilor de rand, tehnologia va prinde avant.

Materia neagra

2014 va fi un an important si pentru fizica, in special in ceea ce priveste materia neagra, care este cautata atat in subteran, cat si cu ajutorul satelitilor. Descoperirea substantei va fi un eveniment important, care va schimba lumea, sustin expertii.

Crowd-funding

Tot mai multe tehnologii si start-up-uri vor apela la crowd-funding pentru a obtine finantare.

"Capacitatea de a convinge oamenii sa doneze bani pentru un scop comun va schimba regulile jocului", a spus Vince Molinari, fondator si CEO la Gate Technologies.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#tehnologii uimitoare 2014, #tehnologii revolutionare 2014, #tehnologii 2014, #tehnologii noi 2014 , #tehnologie