Tehnologii care vor schimba casa viitorului - Vor munci in locul tau (Galerie foto)

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 08:40
7173 citiri
Tehnologii care vor schimba casa viitorului - Vor munci in locul tau (Galerie foto)
Foto: Cnet.com

In fiecare an, studentii au ocazia de a-si etala creativitatea in cadrul unui concurs care are ca scop realizarea unor dispozitive care pot fi folosite in casa viitorului.

Proiectele castigatoare ale Electrolux Design Lab din acest an sunt robotul care face curatenie singur in locuinta, imprimanta 3D care face mancare si filtrul de aer care este integrat in perete, scrie Cnet.com.

In 2013, tema competitiei a fost "Inspiratie din viata urbana", iar participantii au fost rugati sa conceapa un produs din oricare dintre cele trei categorii: gatit, filtre de aer si curatenie fara efort.

Care au fost castigatorii

Mab este un sistem comprehensiv de curatare a casei, care seamana cu un cuib de insecte. El gazduieste mai multi mini-roboti ce pot zbura prin casa, la comanda, pentru a cauta muradrie sau praf, pe care le indeparteaza cu apa.

Dupa ce isi termina treaba, ei se reintorc la "cuib" pentru a-si reincarca bateriile. Insa ramane de vazut cum se comporta la impactul cu oamenii sau cu obiecte si cum le poate evita.

Atomimum 3D este o imprimata 3D care "scoate" mancare. Noutatea este ca dispozitivul este capabil sa scaneze un desen al unui fel de mancare si sa il creeze in acea forma. Cel care a inventat-o sustine ca imprimanta 3D foloseste ingrediente moleculare care sa fie potrivite pentru diete specifice.

Astfel, poti consuma mancarea preferata sub forma unei masinute sau a unei perechi de ochelari de soare, de exemplu.

Breathing Wall este un filtru de aer integrat in peretele locuintei. El pulseaza si curata aerul. De asemenea, isi poate schimba culoarea si poate emana diverse arome. Insa ramane de vazut cat de confortabil va fi pentru oameni atunci cand vor sta langa un perete care se onduleaza, se coloreaza si isi schimba mirosul.

Casa viitorului, in viziunea GE

Cercetatorii GE si-au imaginat imbunatatirile tehnologice care vor schimba modul in care traim si felul in care vor arata casele noastre peste nu mai mult de 12 ani.

Casa viitorului, locul uimitor in care tehnologia ne va usura viata (Galerie foto)

"Vorbim de inovatia bazata pe realitatea care va fi posibila in urmatorul deceniu", a afirmat Lou Lenzi, general manager al diviziei GE Appliances. El spune ca proiectul denumit Casa anului 2025 exploreaza punctele comune dintre societate, cultura si tehnologie si viata de zi cu zi.

"Am conceptualizat modul in care familiile vor pregati masa, vor spala rufele si vor interactiona cu informatiile in urmatorii 12 ani", a adaugat acesta.

Lenzi subliniaza ca printre tendintele centrale se afla suprimarea electrocasnicelor cu o singura functie, livrarea automatizata a alimentelor si aparatele biometrice de dozare a medicamentelor care asigura o mai mare independenta consumatorilor mai in varsta.

Astfel, in 2025, casele vor avea frigidere care se aprovizioneaza singure, bucataria va fi dotata cu bucatari virtuali care ne vor ajuta sa pregatim masa, iar masina de spalat rufe va afisa un sifonier virtual din care vom alege hainele si care ne va sugera chiar tinute asortate sau haine in functie de vremea de afara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#dispozitive casa viitorului, #tehnologii noi casa, #inventii casa, #robot curatenie casa, #filtru aer casa, #imprimanta 3D mancare , #tehnologie