Top 10 orase care traiesc in viitor

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 09:59
9033 citiri
Top 10 orase care traiesc in viitor

Intr-o buna zi, masinile autonome si dronele care livreaza colete vor fi o prezenta obisnuita in majoritatea asezarilor urbane, sustin cei care dezvolta astfel de tehnologii. Pana atunci insa, aceste inovatii trebuie testate in lumea reala, iar cateva orase au astfel ocazia sa fure startul in cursa spre viitor.

CNN a identificat zece orase care se afla deja acolo.

1. Pittsburgh

Cunoscut in trecut pentru industria otelului, acest oras american a devenit un important centru pentru dezvoltarea tehnologiei masinilor autonome. Companii din domeniu ca Uber, Ford si Aurora au birouri locale, iar altele se gandesc sa se mute in oras.

Locuitorii din Pittsburgh sunt deja cu o roata in viitor, clientii Uber avand posibilitatea sa ajunga la destinatie in masini fara sofer.

2. Reykjavik

In capitala Islandei se desfasoara un program de livrari la domiciliu cu drone, gratie unui parteneriat intre compania israeliana FlyTrex si compania de comert online AHA.

Coletele ajung la destinatia finala cu ajutorul unui curier, dar se doreste ca in viitor pachetele sa fie livrate direct in curtea clientului.

3. Moscova

Capitala Rusiei dispune o retea de aproape 150.000 de camere de supraveghere amplasate pe strazi, care sunt folosite pentru a monitoriza comportamentul locuitorilor, al vizitatorilor si al furnizorilor de servicii.

Autoritatile pot vedea astfel daca a fost ridicat gunoiul, daca sunt respectate normele rutiere si legislatia privind publicitatea stradala, pot monitoriza operatiunile de deszapezire etc.

Se lucreaza in prezent la imbunatatirea tehnologiei, astfel incat sistemul sa poata observa intr-o zi, de exemplu, daca o persoana nu strange dupa animalul sau de companie, sa poata identifica contravenientul si sa-i poata trimite amenda prin posta.

4. Chicago

Chicago este orasul cu cele mai insemnate progrese in ceea ce priveste folosirea senzorilor pentru monitorizarea conditiilor de trafic. Introdus anul trecut, proiectul Array of Things consta in instalarea de senzori deasupra mai multor intersectii din localitate, oferind un exemplu incipient despre cum pot fi folosite datele pentru a imbunatati calitatea vietii orasenilor.

5. San Francisco

Aici se afla celebrul Silicon Valley, un adevarat pivot al revolutiei digitale. Prin urmare, nu este neobisnuit sa te intersectezi pe strazi cu masini autonome sau sa intalnesti pe trotuare roboti care fac livrari.

Bay Area, zona in care se afla Silicon Valley, s-a transformat intr-un centru al inovatiei in secolul XX, datorita finantarilor primite din partea Departamentului american al Apararii, mentioneaza CNN.

6. Singapore

"Orasul Leilor" este unul dintre putinele locuri in care oameni pot comanda un taxi care se conduce sigur, serviciu oferit de compania NuTonomy din Boston inca din august 2016. Compania intentioneaza sa lanseze in 2018 si un serviciu comercial.

7. Washington

In capitala SUA intalnesti pe trotuare roboti prevazuti cu sase roti care livreaza mancare direct la usa clientilor, in cadrul unui parteneriat intre compania Starship Technologies si serviciul de livrari Postmates. Oamenii sunt anuntati ca le-a sosit comanda printr-un mesaj.

Deocamdata, robotii sunt controlati de oameni, insa scopul este ca ei sa devina complet autonomi si se are in vedere extinderea serviciului.

8. Seattle

Deoarece gigantul de comert electronic Amazon isi are sediul in acest oras, locuitorii sai se afla de obicei printre primii care experimenteaza cele mai noi idei ale companiei.

De exemplu, prin intermediul serviciului AmazonFresh Pickup, oamenii comanda alimente, apoi trec cu masina sa le ridice, fara sa mai coboare. Compania foloseste un program care identifica placutele de inmatriculare ale clientilor si stie cand sa le aduca produsele comandate.

9. Dubai

Un politist-robot cu camere pe post de ochi pastreaza ordinea pe strazile din Dubai. Umanoidul poarta sapca de politist, are doua brate, precum si un ecran tactil pe piept prin intermediul caruia cetatenii pot raporta infractiuni petrecute in zona sau pot plati amenzi.

Politia din Dubai spera ca 25% din personal sa fie de tip Robocop pana in 2030.

10. Oslo

Capitala Norvergiei este lider in ceea ce priveste inovatia in domeniul transporturilor. Oslo a eliminat aproape toate parcarile stradale din centrul orasului, in timp ce mersul pe bicicleta infloreste.

In 2018, mai multe strazi vor fi transformate in zone pietonale si autoritatile au de gand sa introduca reglementari si mai stricte din 2019, cand acccesul masinilor in centru ar putea fi interzis aproape complet.

Citeste si:
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Guvernul condus de Florin Cîțu dorește trasmiterea în mod gratuit, prin hotărâre de Guvern, a două imobile aflate în prorietatea statului către Biserica Ortodoxă Română. În nota de...
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional...
Sursa: Ziare.com