Traim vremuri SF: A fost inventata tehnologia care se repara singura

Duminica, 07 Iunie 2015, ora 21:21
9448 citiri
Traim vremuri SF: A fost inventata tehnologia care se repara singura

O echipa de cercetatori britanici a pus la punct o tehnologie care, odata implementata, va face ca aripile avioanelor, dar nu numai, sa se "vindece" singure, in cazul in care au avut de suferit.

Chiar si cei implicati in aceasta cercetare recunosc ca inventia poate parea una de domeniul SF-ului, relateaza The Independent.

Rezultatele cercetarii urmeaza sa fie prezentate saptamana care urmeaza sa inceapa, la Londra, dar deja se vorbeste despre "vindecarea" oricaror suprafete, inclusiv ecranelor telefoanelor mobile.

Cercetarea s-a desfasurat la Universitatea din Bristol pe parcursul ultimilor trei ani. Coordonatorul proiectului, profesorul Duncan Wass, a declarat pentru cotidianul britanic ca echipa sa este specializata in modificarea compozitiei fibrei de carbon, deja folosita la scara larga, atat in cazul avioanelor, cat si in cazul bicicletelor performante, de exemplu.

S-a dorit gasirea unei solutii la fisurile extrem de mici, aproape nedetectabile, care se formeaza pe apripile avioanelor si fuzelaj. Oamenii au introdus in fibra de carbon niste "microsfere", atat de mici incat par o pulbere pentru ochii nostri - care in caz de impact duc la eliberarea unui lichid care "vindeca", formand un lac protector.

Au loc anumite reactii, care fac ca suprafata sa se intareasca. Coordonatorul studiului explica si sursa de inspiratie: corpul uman - in caz de ranire, sangeram, rana se intareste, pentru ca face o crusta, dupa care se vindeca.

Super-avionul viitorului: Trei etaje, 750 de pasageri si aripi care se repara singure (Galerie foto)

Un astfel de proces poate avea loc, in cazul avioanelor, chiar in timpul zborului.

Pe viitor, s-ar putea adauga si un colorant, astfel incat zonele astfel reparate sa fie vizibile dupa terminarea zborului, pentru o investigatie suplimentara.

Procesul de vindecare nu are loc instantaneu - acesta poate dura de la cateva ore si chiar peste o zi, in functie de mai multi factori. In Dubai, o astfel de "rana" se va vindeca in cateva ore, iar in Reykjavik, iarna, in peste o zi.

Tehnologia poate fi aplicata in multe zone, de la telefoane, la rachete de tenis sau bicilete. Ba chiar compania L'Oreal s-a aratat deja interesata de o oja care sa-si videce singura crapaturile.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...