Ziare.com

Tribunalul tehnologic: sentinte emise pe baza de algoritm

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 22:40

   

Tribunalul tehnologic: sentinte emise pe baza de algoritm
Justitia se indreapta cu pasi marunti, dar siguri catre noi orizonturi tehnologice, chinezii lansand deja la Shanghai, un Tribunal online, in masura sa rezolve algoritmic anumite dispute legale.

Este vorba despre probleme vizand legislatia muncii, care pot fi prezentate online in cadrul unui portal dedicat, ce permite schimbul de opinii intre parti, avansarea unor probe sub forma de documente atasate unui e-mail traditional sau pur si simplu inaintarea unei plangeri oficiale, relateaza Il Sole 24 Ore.

Inceputurile

Proiectul a debutat cu crearea unor "data room" virtuale, arhive digitale specializate, in cadrul carora toate documentele unui proces sunt pastrate si accesate doar pe baza de username si password si a continuat cu dezvoltarea constanta a unor programe si instrumente de e-descovery, probe procesuale arhivate si prezentate la Tribunal in format digital.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In acest context, serviciile oferite cabinetelor de avocatura sunt pe cale sa devina tot mai sofisticate, un exemplu elocvent in acest sens fiind constituit de Applied Discovery - provider international oferit de colosul legal Lexis Nexis, care avanseaza potentialilor clienti un evantai de programe in masura sa identifice cuvinte cheie, specifice unui proces, in cadrul unui e-mail database.

Printre noutati se numara si optimizarea scanarii documentelor pentru un proces, arhivarea automata a acestora potrivit tematicii la care fac referire si organizarea lor intr-o faza succesiva, in functie de parametri setati de avocati.

Potrivit lui Jon Resnik, vicepresedinte la Applied Discovery, cresterea exponentiala a datelor si documentelor necesare pentru fiecare caz in parte conduce la ingreunarea procesului de cercetare si documentare, presupunand alocarea unui timp indelungat si a unor costuri pe masura.

"Serviciile tehnologice in acest sector isi propun drept obiectiv tocmai reducerea cheltuielilor, in beneficiul companiilor si al unor Tribunale mai eficiente, mai moderne", a explicat Resnic, potrivit sursei citate.

Sentinta online - intre realitate si fantezie

Mai mult decat atat, exista entitati care au decis sa faca deja pasul urmator, increditand computerului si algoritmului sau, chiar si redactarea sentintelor, considerandu-se ca sistemele tehnologice sunt "mai obiective" decat omul atunci cand e vorba de stabilirea directiei in care se va inclina balanta justitiei.

"Traderii se bizuie pe cumputerele lor, avocatii de ce n-ar face-o?", a comentat avocatul american Ron Friedmann, care urmareste din pozitia de consultant de specialitate, procesul de tranzitie a contenciosului din formatul pe hartie in cel digital.

"Asa cum un computer elaboreaza o operatiune de vanzare-cumparare pe baza valorilor financiare ale zilei, un software legal poate la randul sau sa analizeze documentele specifice si sa emita un raspuns pe baza precedentelor", a adaugat Friedmann.

Acest punct de vedere extrem, potrivit caruia avocatii ar putea deveni spectatori la activitatea computerelor, ar conduce la o reducere substantiala a costurilor asociate contenciosului in general si la diminuarea volumului de munca in cadrul Tribunalelor.

Desi in momentul de fata nu se pune sub semnul intrebarii abilitatea computerului in ceea ce priveste organizarea documentelor si a probelor in functie de anumite reguli semantice, drumul pana la transformarea acestuia intr-o solie purtatoare de sentinte online pare inca de domeniul fantasticului, concluzioneaza sursa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9326 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mergem spre...

... http://www.imdb.com/title/tt0113492/ si apoi http://www.imdb.com/title/tt0181689/ ?!

 

Interesant!

Daca chinezii trimit mii de cetateni la executia pe stadion si apoi sint vinduti ca organe, nimeni nu mai este responsabil si vinovat, doar calculatorul, care poate fi scos din priza, drept pedeapsa.

Păi ăsta-i principalul atu al calculatorului-jude

cător: doar el poate fi pedepsit!

Sper sa inceapa si la sa functioneze acest sistem,

Am scapa de judecatori, arza-i-ar focul!

 

Cu asa sistem

ar fi imuscati miine Vintu, Tiriac, tariceanu, patriciu,toti primarii.

 

depinde cine programeaza calculatorul ala

si ce baga in el! daca va impusca pe dumneavoastra ca nu munciti 25 de ore pe zi?

a impusca pe dumneavoastra

Dumneavoastra ? hahahah
Eu nu sint printz ! Eu sint mecanizator !

mda, interesant!

desigur, aplicabil atunci cand or sa incadreze viata in functii matematice! si cand legea o sa cuprinda toate faptele posibile! cam atunci cand calculatoarele vor putea stabili vointa din spatele fiecarui act sau fapt juridic, in general, atunci cand oamenii vor avea un comportament linear, lipsit de liber arbitru, imaginatie si vointa!independent de factori exteriori, cum ar fi forta majora, cazul fortuit sau de factori umani, cum ar fi capacitatea, dolul etc.
ar fi perfect valabila o asemenea justititie intr-o societate de roboti. o sa fie aplicabila, cand vom fi toti de aceiasi inaltime, greutate, capacitate intelectuala, etc.

 

inca un lucru

trebuie luat in calcul: la depunerea unui recurs cazul se inmana la un computer mai superior? daca ramine la acelasi nivel " magistratul" stie numai una.

La ăsta nu mai nevoie de recurs!

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor