Cartele doar cu buletinul: Legea, atacata la CCR de Avocatul Poporului. Ce riscuri prezinta

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 17:52
3360 citiri
Cartele doar cu buletinul: Legea, atacata la CCR de Avocatul Poporului. Ce riscuri prezinta

Legea prin care cartele telefonice pre-platite (pre-pay) nu pot fi cumparate decat cu buletinul a fost atacata la Curtea Constitutionala (CCR) de Avocatul Poporului.

In scopul justificarii acestei actiuni sunt aduse argumente care tin de protejarea vietii private. De asemenea, Avocatul Poporului sustine ca legea nu reglementeaza criteriile obiective de stabilire a duratei stocarii datelor cu caracter personal, relateaza Mediafax.

"In opinia Avocatului Poporului, Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2011 privind comunicatiile electronice contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) si art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei", se arata intr-un comunicat remis de Avocatul Poporului.

Institutia considera ca aceasta lege nu prevede garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a datelor cu caracter personal.

Judecatorii Curtii Constitutionale vor dezbate pe 16 septembrie aceasta sesizare.

Legea a fost adoptata pe 2 iulie in Camera Deputatilor, cu 195 de voturi "pentru", 20 de voturi "impotriva" si 75 de abtineri.

Documentul, adoptat anterior de Senat, a primit raport de adoptare din partea Comisiilor juridica si IT. Camera Deputatilor este for decizional.

Cartele pre-platite, doar cu buletinul: Ce s-a intamplat cu legea

Daca va fi promulgata, legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015. Totusi, posesorii de cartele pre-play le vor putea furniza operatorilor de telefonie datele personale de identificare pana la 1 ianuarie 2016.

Citeste mai multe: Cartelele pre-platite vor fi cumparate doar cu buletinul. Ce obligatii ai daca detii deja una

Cei care nu se inregistreaza la operatorul de telefonie cu un act de identitate risca anularea numarului de telefon.

Totodata, persoanele care doresc sa cumpere o astfel de cartela trebuie, la randul lor, sa prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

In ceea ce priveste firmele, acestea trebuie sa prezinte documentele de constituire a societatii.

CCR a decis marti, in unanimitate, ca Legea privind stocarea datelor personale, supranumita si legea "Big Brother", este neconstitutionala.

CCR declara legea Big Brother neconstitutionala in totalitate

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cartele preplatite buletin Avocat Popor, #Avocat Popor lege cartele CCR , #telecomunicatii