Ziare.com

Fara roaming in UE: De cand va intra in vigoare decizia Parlamentului European

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 17:22

   

Fara roaming in UE: De cand va intra in vigoare decizia Parlamentului European
Parlamentul European a adoptat, marti, un pachet de legi privind industria de telecomunicatii, care contine interzicerea taxelor suplimentare pentru roaming la utilizarea telefoanelor mobile in alte state din UE, incepand cu iunie 2017, precum si reguli clare privind dreptul la acces Internet.

"Abolirea taxelor de roaming a fost asteptata de multa vreme de toata lumea: oameni obisnuiti, start-up-uri, IMM-uri si multe alte tipuri de organizatii", a spus raportorul Pilar del Castillo (PPE, ES) la dezbaterea dinaintea votului, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Datorita acestui acord, Europa va deveni singura regiune din lume care va garanta legal Internetul deschis si neutru. Principiul neutralitatii Internetului se va aplica direct in cele 28 de state membre. Si va asigura faptul ca nu vom avea Internet cu doua viteze", a adaugat oficialul UE.

Fara roaming in UE: Anuntul venit de la Bruxelles

De cand scapam de roaming

Taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text si a utiliza Internetul mobil in alta tara din UE vor fi interzise incepand cu 15 iunie 2017, arata sursa citata.

De asemenea, incepand cu 30 aprilie 2016, taxele de roaming (adaugate la pretul platit acasa) nu trebuie sa depaseasca:

  • 0,05 de euro pe minut pentru apelurile vocale
  • 0,02 de euro pentru mesajele text (SMS)
  • 0,05 de euro pe megabyte la utilizarea Internetului mobil.

Recuperarea costurilor si prevenirea abuzurilor

Noua lege permite ca operatorii pot sa dovedeasca faptul ca nu pot recupera costurile si ca acest lucru afecteaza preturile interne, autoritatile nationale de reglementare ii pot autoriza sa impuna taxe suplimentare minime in circumstante exceptionale, pentru a acoperi aceste costuri.

Deputatii au obtinut garantii ca aceste autoritati nationale vor avea instrumente pentru a amenda sau a respinge aceste taxe suplimentare.

Pentru a proteja industria de abuzuri cum ar fi "roamingul permanent", operatorii pot in anumite conditii sa fie autorizati sa aplice o taxa modica, mai mica decat limitele actuale, conform unei politici de "uz corect". Detaliile vor fi definite de Comisie impreuna cu regulatorii din telecom, potrivit comunicatului.

Fara tarife de roaming incepand din 2017?

Acces deschis la Internet

Noua lege va obliga companiile care ofera acces la Internet sa trateze tot traficul in mod egal, fara sa blocheze sau sa incetineasca livrarea continutului, a aplicatiilor sau a serviciilor transmise de anumiti emitatori sau recipienti daca acest lucru nu este cerut de sentinte judecatoresti sau de legi sau daca aceste decizii nu sunt luate pentru a preveni aglomerarea retelei sau pentru a combate atacurile cibernetice.

Daca sunt necesare astfel de masuri de management al traficului, ele vor trebui sa fie "transparente, nediscriminatorii si proportionale" si sa nu dureze mai mult decat este necesar.

Un operator va putea, totusi, sa ofere servicii specializate (cum ar fi calitatea crescuta a internetului necesara pentru unele servicii), dar doar cu conditia ca acest lucru nu va avea un impact asupra calitatii generale a internetului.

Viteza: compensatii pentru falsele promisiuni

Deputatii s-au asigurat ca furnizorii de Internet vor fi obligati sa ofere utilizatorilor care semneaza contracte de Internet fix sau mobil explicatii clare privind vitezele de descarcare si incarcare (comparativ cu vitezele anuntate) la care se pot astepta in realitate.

Important! Orice diferenta semnificativa va activa dreptul de terminare a contractului sau de a primi compensatii.

Autoritatile nationale de reglementare vor fi responsabile cu verificarea acestor situatii pentru a vedea daca diferenta reprezinta o incalcare a contractului sau nu.

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9319 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mdaa...2017...

...mai vin 30 40 de valuri de imigranti si din UE ne transformam in MUUEE..o sa avem liber la convorbiri in iraq

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor