Germania pedepseste SUA pentru spionaj. Semne rele pentru companiile americane

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 22:39
7719 citiri
Germania pedepseste SUA pentru spionaj. Semne rele pentru companiile americane

Germania a anuntat ca renunta la contractul cu Verizon Communications, ca urmare a seriei de dezvaluiri facute de fostul analist NSA Edward Snowden cu privire la practicile agentiilor americane de informatii de a accesa datele globale furnizate de companiile telecom.

Acesta este unul dintre primele semne cu privire la consecintele pe care scandalul de spionaj centrat in jurul Agentiei Nationale de Securitate (NSA) le are asupra afacerilor din Europa ale companiilor americane, scrie New York Times.

Acuzatiile lansate de Snowden au avut un impact puternic in special in Germania, dupa aparitia zvonurilor cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel de catre agentiile de informatii din SUA.

Scandalul NSA: 33 de tari ajuta spionajul. Congresul SUA blocheaza interceptarile fara mandat

Atat companiile de telecomunicatii ca Verizon, cat si gigantii din domeniul Internetului precum Google au asigurat ca nu au participat in mod activ la astfel de activitati clandestine.

Insa, pe fondul amplificarii sentimentului de revolta din Europa, companiile de telecomunicatii din regiune ca Deutsche Telekom, care se supun reglementarilor stricte ale Uniunii Europene (UE) privind protectia datelor personale, au putut sa-si valorifice radacinile europene intr-un context favorabil si au inceput sa fie preferate in detrimentul rivalilor lor americani.

Verizon a furnizat servicii de telecomunicatii pentru mai multe agentii federale din Germania.

SUA rasufla usurate: Pagubele provocate sunt mai mici decat s-a estimat

"Legaturile dintre agentiile straine de informatii si aceste companii demonstreaza ca guvernul german are nevoie de un nivel inalt de securitate pentru retelele sale esentiale", a declarat ministrul german de Interne.

Oficialul a adaugat ca infrastructura de comunicatii a Germaniei va fi reorganizata in acest sens.

In replica, reprezentantii Verizon au sustinut ca operatiunile din Germania ale companiei s-au desfasurat in conformitate cu legislatia acestei tari privind protejarea datelor personale.

"Am stabilit clar faptul ca guvernul SUA nu poate accesa informatiile clientilor stocate in afara Statelor Unite", a spus Detlef Eppig, director operational al Verizon Germania.

In contextul in care tarile europene se tem ca SUA continua monitorizarea datelor online, a fost adus in prim plan conceptul de "confidentialitate pe Internet".

Vei putea sa dispari de pe Internet - decizia Curtii de Justitie a UE

Luna trecuta, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca Google trebuie sa le acorde utilizatorilor europeni, in anumite circumstante, dreptul de a solicita ca informatii care ii privesc sa fie sterse din rezultatele cautarilor online.

Problemele intampinate de companiile americane in lumina dezvaluirilor facute de Snowden se inrautatesc

Directorul juridic al Microsoft, Brad Smith, a declarat recent ca dificultatile cauzate de de scandal "se inrautatesc", in timp ce directorul executiv al Cisco, John Chambers, a declarat ca acesta a afectat vanzarile companiei in China, potrivit Wall Street Journal.

De asemenea, reprezentantii AT&T au afirmat ca asupra unora dintre clientii lor internationali au fost facute presiuni pentru a apela la furnizori de servicii din afara Statelor Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Germania renuntare contract Verizon, #companii SUA spionaj, #NSA spionaj Europa , #telecomunicatii