Licitatia pentru 5G va fi organizata in 2019

Joi, 19 Iulie 2018, ora 17:10
2025 citiri
Licitatia pentru 5G va fi organizata in 2019
Foto: Facebook/ANCOM

Licitatia pentru frecventele destinate tehnologiei 5G va fi organizata anul viitor.

"Odata cu consultarea pe tema benzii de 700 MHz, am agreat practic calendarul punerii la dispozitie a spectrului radio necesar implementarii tehnologiei 5G in Romania. Vom finaliza toata documentatia acestei licitatii, care inseamna inclusiv preturi de pornire, pana in luna iulie 2019 si vom incheia licitatia pentru spectru cel tarziu in decembrie 2019", a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM, conform unui comunicat remis Ziare.com.

ANCOM transmite ca un pas esential in acest sens este eliberareaa spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicatii mobile de banda larga.

Astfel, pentru ca banda de 700 MHz sa fie disponibila, ANCOM va propune modificarea TNABF (Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio) si atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, in acest moment banda fiind atribuita serviciilor de televiziune digitala terestra.

"Pana la sfarsitul acestui an, ANCOM va elabora si va adopta pozitia nationala privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz si 26 GHz pentru sisteme de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga", se arata in comunicat.

ANCOM mai spune ca o alta actiune cu impact asupra implementarii tehnologiilor 5G este incheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu tarile vecine, pana la 30 iunie 2019. Totodata, ANCOM va derula si o campanie de monitorizare a spectrului radio in benzile de frecvente care fac obiectul licitatiei si va pune la dispozitia participantilor la licitatie un raport privind situatia semnalelor radio identificate pe teritoriul Romaniei in aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state.

"Pana la data de 31 iulie 2019, ANCOM va adopta decizia privind organizarea procedurii de acordare a licentelor, respectiv stabilirea conditiilor de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor si a altor acte normative necesare.

Conform propunerii Autoritatii si dezbaterilor cu reprezentantii industriei de profil, pana la data de 15 decembrie 2019 se va finaliza licitatia pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor in banda de 700 MHz si in celelalte benzi de frecvente vizate pentru furnizarea de comunicatii fixe si mobile asociate tehnologiei 5G", se mai arata in comunicat.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#ANCOM licitatie 5G, #licitatie tehnologie 5G , #telecomunicatii