Mesaj comun in premiera al companiilor din telecom, dupa anuntul Guvernului: Vor fi afectati toti utilizatorii de noile taxe

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 17:05
6652 citiri
Mesaj comun in premiera al companiilor din telecom, dupa anuntul Guvernului: Vor fi afectati toti utilizatorii de noile taxe
Foto: Arhiva Pixabay

Masurile anuntate marti de Guvern maresc taxele la un nivel care blocheaza dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si contravin cadrului european, au anuntat, miercuri, Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) si Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER).

Orange, Vodafone si Telekom sunt reunite in AOMR, iar RCS&RDS si UPC Romania, alaturi de alte peste 65 de firme, fac parte din Asociatia pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER).

Marti seara, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat un set de masuri extrem de controversate pentru anul 2019. Miercuri, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la o scadere de 11,8%, pierzand practic tot avansul inregistrat in acest an.

Companiile din telecom au avertizat, miercuri, ca masurile propuse pot bloca dezvoltarea retelelor de comunicatii.

"Modificarile propuse introduc si majoreaza taxe la un nivel pe care il apreciem excesiv si blocant pentru dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice. Masurile contravin cadrului legislativ european si national. Aceste taxe ar trebui sa acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de catre Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se aloca. Adoptate in aceasta forma, propunerile s-ar transforma intr-o povara pentru intreaga industrie de telecomunicatii din Romania si pentru toti utilizatorii de Internet fix si mobil, telefonie fixa si mobila si servicii de televiziune", se arata in comunicat.

Companiile avertizeaza ca noile masuri ar urma sa se aplice in mai putin de doua saptamani, fara o consultare prealabila si fara o analiza de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor si al pietei, in ansamblu. In plus, acest proiect de ordonanta de urgenta ignora multitudinea de alte taxe si contributii pe care industria le datoreaza bugetului de stat, potrivit companiilor.

"Daca vor fi aplicate in forma propusa, aceste modificari vor genera un impact negativ major asupra activitatii operatorilor de telecomunicatii. Intrucat comunicatiile electronice reprezinta un domeniu de baza al economiei, cu o contributie importanta la activitatea celorlalte industrii, consideram ca efectul real al masurilor luate va fi amplificat in cascada, pe termen scurt, mediu si lung. In repetate ocazii, industria a sustinut si a pledat pentru nevoia de predictibilitate si continuitate la nivelul politicii fiscale", se arata in comunicat.

Companiile subliniaza ca sectorul telecom are nevoie de un context stabil si predictibil pentru a putea continua sa investeasca, sa ofere servicii de calitate superioara la preturi accesibile, sa genereze locuri de munca, sa contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei.

"Investitiile in telecomunicatii, incurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar in contextul configurat de aceste propuneri, investitiile si dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul intrebarii. In consecinta, solicitam eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanta de Urgenta a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicatiilor", se arata in comunicat.

Citește și:
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 968 de staţii de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afişate informaţii în timp real, referitoare...
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR şi Forţa Dreptei au anunţat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că depun moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. ”Plagiatorul Bode nu ţine ritmul,...