Site-ul care i-a speriat pe operatorii de Internet si telefonie din Romania: comparatorul telecom Interviu

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 08:33
8681 citiri
Site-ul care i-a speriat pe operatorii de Internet si telefonie din Romania: comparatorul telecom Interviu

Din milioanele de oferte de telefonie fixa, telefonie mobila si de Internet din Romania, cum o alegi pe cea potrivita? O aplicatie lansata recent, comparatorul ofertelor telecom, ar putea ajuta la fundamentarea deciziei optime sau cat mai apropiate de cea optima.

In acest moment, in aplicatie exista peste 3,5 milioane de oferte, pe care comparatorul - Veritel.ro, le analizeaza pentru a returna pachetul ideal configurat pe tiparul de comportament introdus de utilizator, ne-a spus Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), institutia care gestioneaza aplicatia.

Care sunt detaliile la care trebuie sa fie atenti utilizatorii atunci cand completeaza aplicatia?

In trei pasi simpli, completand cateva informatii pe care de regula orice utilizator le stie (cat vorbeste de obicei la telefon sau ce viteza de Internet si-ar dori), utilizatorul primeste un top al primelor 25 de oferte ordonate dupa pret, in functie de serviciile cautate si estimarile de consum introduse in aplicatie.

Este bine ca utilizatorii sa introduca cu atentie si cat mai in detaliu estimarile de consum in pasul doi al cautarii in aplicatie, pentru ca de acest criteriu depinde in mod direct calculul ofertelor realizat de aplicatie.

Apoi, dupa ce aplicatia returneaza in pasul trei lista primelor 25 de oferte ordonate dupa pret, ii incurajam pe utilizatori sa compare intre ele aceste oferte, accesand detaliile prezentate in fise, pentru a o gasi pe cea adecvata necesitatilor lor. De asemenea, ulterior afisarii listei primelor 25 de oferte ordonate dupa pret, utilizatorii pot alege sa compare intre ele ofertele unuia sau anumitor furnizori, pe baza estimarilor de consum introduse initial.

Aplicatia ii ajuta in final pe utilizatori sa aleaga oferta cea mai buna in functie de nevoile lor reale de consum.

Aplicatia acopera toate ofertele de telefonie fixa si mobila si de Internet din Romania? Ce garantii exista ca primele oferte generate sunt cele mai avantajoase?

Veritel.ro are la baza o metodologie de calcul complexa, realizata in urma unei analize amanuntite a planurilor tarifare ale furnizorilor de comunicatii electronice din Romania si permite compararea a milioane de oferte. Algoritmul de calcul a fost elaborat de firma implementatoare in colaborare cu reprezentati ai ANCOM si in urma unor consultari cu reprezentanti ai industriei de profil din Romania.

In plus, expertii ANCOM verifica ofertele introduse in aplicatie de operatorii telecom si nu accepta spre afisare decat acele oferte care corespund cu ofertele de la punctele de lucru ale operatorilor.

Toti operatorii autorizati au obligatia de a introduce in aplicatie ofertele comerciale lansate, mai exact acele oferte standard, disponibile tuturor potentialilor utilizatori din aria de acoperire a serviciului si care intrunesc conditiile de eligibilitate stabilite de furnizor la lansarea ofertei.

Pentru a fi insa posibila comparatia intre milioane de planuri tarifare diferite si complexe si pentru a pastra relevanta rezultatelor, anumite oferte (precum cele negociate/personalizate sau cu o valabilitate mai mica de 30 de zile) nu sunt incluse in aplicatie.

Cum este perceput acest comparator de operatorii telecom?

Initial, operatorii nu au agreat ideea unui comparator de tarife telecom, au privit cu circumspectie o astfel de aplicatie si chiar au atacat in instanta Decizia ANCOM nr. 77/2009 privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, in baza careia a fost dezvoltata aplicatia Veritel.ro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat insa dreptate ANCOM, astfel ca operatorii au acum obligatia de a informa utilizatorii finali cu privire la ofertele lor comerciale prin intermediul aplicatiei si colaboreaza la acest demers pentru o mai mare transparenta si accesibilitate a ofertelor lor.

Fiind creat si administrat de ANCOM, comparatorul de oferte telecom este un instrument independent si necomercial, operatorilor oferindu-li-se, astfel, un argument in plus pentru a se raporta la acesta ca la un reper echidistant in gestionarea ofertelor pe care le introduc in aplicatie.

Cum se justifica valoarea proiectului?

Valoarea totala a contractului de dezvoltare a aplicatiei Veritel.ro a fost de 1.067.941,86 lei fara TVA, cost care a inclus si valoarea echipamentelor hardware si a licentelor software necesare functionarii aplicatiei. Cea mai mare parte din acest cost total, mai exact 886.198,32 lei, reprezinta valoarea asistentei nerambursabile acordata prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Autoritatea a optat pentru achizitionarea unei infrastructuri proprii de echipamente hardware, si nu pentru servicii de hosting din mai multe motive. In primul rand, in 2009, la momentul depunerii cererii de finantare din fonduri nerambursabile, ANCOM a trebuit sa depuna un proiect tehnic sustenabil pentru realizarea aplicatiei.

Ne-am asumat atunci ca vom mentine in functiune acest sistem pentru o durata de minimum 5 ani, iar pentru aceasta proiectul a fost conceput astfel incat sa fie asigurat un sistem redundant si functional indiferent de infrastructura IT&C din care ar face parte.

Apoi, tinand cont de faptul ca in sistem sunt introduse ofertele operatoriilor, s-a optat pentru echipamente proprii pentru a evita orice "suspiciune" legata de implicarea unei terte parti in gestionarea bazelor de date care contin ofertele comerciale ale tuturor operatorilor de pe piata de comunicatii din Romania.

In plus, achizitionarea acestei infrastructuri hardware a fost necesara avand in vedere ca Veritel.ro este o aplicatie care se adreseaza unui public larg si implica un algoritm de calcul complex.

Varianta achizitionarii si administrarii in regie proprie a echipamentelor a fost considerata ca fiind cea mai buna optiune pentru a raspunde tuturor acestor cerinte.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...