STS pentru Reuters: Retelele din Romania nu folosesc echipamente Huawei

Joi, 07 Martie 2019, ora 16:42
4917 citiri
STS pentru Reuters: Retelele din Romania nu folosesc echipamente Huawei
Foto: Arhiva Facebook/ Huawei Mobile

Romania nu foloseste echipamente de la grupul chinez Huawei in infrastructura aflata in administrarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), precizeaza institutia pentru agentia Reuters.

Washingtonul este din ce in ce mai ingrijorat de expansiunea gigantului in state membre NATO din Europa Centrala si de Est, inclusiv Ungaria si Polonia. Romania a devenit mai ales importanta in 2016, cand a fost activat scutul antiracheta de 800 de milioane de dolari, fapt ce a infuriat Rusia.

In 2013, Guvernul a semnat un memorandum de intelegere cu Huawei. Astfel, companiei chineze i s-a permis participarea la constructia sistemului national de informatii si telecomunicatii, de monitorizare a traficului si a serviciilor guvernamentale online.

"Precizam ca STS nu a fost consultat, nu a sustinut documentul si nu a avut nicio implicare in implementarea acestuia", se arata intr-un raspuns al STS pentru agentia de presa.

"STS evalueaza continuu riscurile legate de aspectele specifice domeniului sau de activitate. Dispune de masuri adecvate de securitate si rezistenta pe intreaga durata de viata a infrastructurilor pe care le gestioneaza - care reduc in mod semnificativ riscurile amenintarilor cibernetice", potrivit documentului.

Precizarile vin in contextul in care PNL a anuntat ca va cere declansarea unei anchete publice privind contributia Huawei la infrastructura critica din tara si va incerca sa interzica participarea companiei chineze la dezvoltarea retelei 5G, din cauza potentialelor riscuri de securitate.

Compania Huawei, cel mai mare producator mondial de echipamente pentru telecomunicatii, se confrunta cu critici in Occident, unde este acuzata de spionaj.

Unele tari occidentale, inclusiv Statele Unite si Australia, au interzis Huawei sa construiasca retele de telefonie mobila de ultima generatie, fiind ingrijorate de faptul ca echipamentele lor ar putea permite spionajul cibernetic.

Huawei a negat in mod repetat acuzatiile de spionaj pentru statul chinez. Precizam ca gigantul chinez este prezent pe piata romaneasca din 2003.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#STS echipamente Huawei Romania , #telecomunicatii