Ziare.com

Piata telecom din Romania a marcat 15 ani de existenta in 2012

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 22:45

   

Piata telecom din Romania a marcat 15 ani de existenta in 2012
Piata telecom din Romania a marcat 15 ani de existenta in 2012 si a facut pasul catre urmatorii 15 ani prin licitatia de spectru organizata de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, apreciaza principalii operatori telecom prezenti pe piata.

Chiar daca pentru industrie a fost un an puternic afectat de masurile de reglementare din domeniu in 2012 s-au inregistrat cresteri semnificative pe piata serviciilor de Internet mobil.

Industria de profil considera ca piata autohtona de telecomunicatii si-a mentinut dinamismul si competitivitatea in 2012, iar pentru 2013 se va accentua ritmul de crestere al Internetului mobil si o rata de adoptie crescuta pentru aceste servicii.

Vodafone Romania

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"2012 a fost anul in care piata telecom din Romania a marcat 15 ani de existenta si a facut pasul catre urmatorii 15 ani, prin licitatia de spectru la care au participat principalii operatori. A fost, de asemenea, anul care a adus prima retea si primele servicii 4G din partea Vodafone. Piata telecom a continuat sa fie foarte competitiva, iar adoptia datelor mobile si a smartphone-urilor s-a accelerat, ajungand la 30% din totalul telefoanelor noi achizitionate de client. Ne asteptam ca Internetul mobil sa aiba un ritm de crestere si mai accelerat in 2013. In general, in 2013 anticipam cresteri in utilizarea tuturor serviciilor de comunicatii mobile - trafic de date, voce, etc", a declarat Inaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.

Acesta a precizat ca anul 2012 a fost pentru Vodafone Romania un an al beneficiilor pentru clienti, atat pe partea de tarife speciale cat si pe cea a telefoanelor perfomante.

"Ne-am straduit sa oferim mai multe beneficii clientilor nostri, prin toate initiativele pe care le-am desfasurat. Prin programul dUn smartphone pentru fiecare roman', anul acesta am reusit sa facem telefoanele performate mai accesibile utilizatorilor nostri, prin tarife speciale sau prin facilitati precum achizitia in rate sau programul "buy back". De asemenea, atat abonamentele, cat si Cartela Vodafone includ, din acest an, trafic de date, la tarife accesibile. In zona de Retail, am acordat o atentie speciala retelei de magazine, prin reamenajarea magazinelor noastre si deschiderea primului Vodafone Experience Store, poate cel mai modern magazin de gadgeturi si servicii de comunicatii mobile din Romania. Am incheiat anul cu o premiera tehnologica importanta, lansarea primei retele 4G din Romania si a primelor servicii 4G, in 10 mari orase ale tarii", a subliniat seful Vodafone Romania.

Operatorul si-a propus pentru 2013 sa investeasca in continuare in dezvoltarea retelei, dar si in lansarea unor servicii si aplicatii utile pentru clientii proprii.

"In 2013, vom continua sa investim in dezvoltarea retelei, in lansarea de servicii si aplicatii utile clientilor nostri, in crearea unei interactiuni cat mai bune cu utilizatorii nostri, in magazine, online, prin echipele de vanzari. Vom continua sa sustinem adoptia Internetului mobil si a smartphone-urilor, dar si sa aducem brandul Vodafone mai aproape de romani. Nu in ultimul rand, Fundatia Vodafone va fi acelasi partener de nadejde pentru comunitate si societatea civila, prin toate programele ce vor fi desfasurate anul viitor", a adaugat Inaki Berroeta.

Vodafone Romania este divizie a Vodafone Group Plc. Numarul de clienti al Vodafone Romania a ajuns la 7.874.220 de clienti, la 30 septembrie 2012, cu 75.809 mai multi clienti decat in trimestrul anterior. Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, cu divizii in 30 de tari de pe cinci continente si peste 40 de retele partenere in intreaga lume.

Orange Romania

"Piata de telecomunicatii si-a mentinut dinamismul si competitivitatea si in 2012. Momentul marcant al anului a fost licitatia pentru acordarea licentelor de operare in Romania pentru urmatorii 16 ani. Pentru industria telecom, 2012 a fost un an puternic afectat de masurile de reglementare in domeniu. Cu toate acestea, s-au inregistrat cresteri semnificative pe piata serviciilor de internet mobil, o zona din ce in ce mai atractiva pentru utilizatorii care au acum la indemana o gama extinsa si accesibila de dispozitive inteligente cu care pot accesa internetul oriunde si oricand. In 2013, vom remarca avansul Internetului mobil, o rata de adoptie crescuta in ceea ce priveste aceste servicii. Romania beneficiaza deja unele dintre de cele mai performante retele de comunicatii mobile din Europa si, odata cu lansarea 4G, clientii din Romania vor putea experimenta beneficiile ultimei generatii de servicii de internet mobil", a declarat Jean-Francois Fallacher, CEO Orange Romania.

Seful Orange Romania considera ca operatorul si-a consolidat pozitia pe piata in 2012 si a continuat planul de investitii masive in modernizarea si extinderea retelei.

"2012 a fost un an al transformarilor in mai multe arii: de la oferte - programul de loialitate, ofertele PrePay, zona digitala, pana la retea si la serviciile de asistenta. Toate acestea au trecut printr-un proces de remodelare menit sa ofere clientilor o experienta imbunatatita in relatia cu Orange. In anul 2012, Orange Romania si-a consolidat pozitia pe piata si a continuat planul de investitii masive in modernizarea si extinderea retelei. Din 2011 am lansat serviciul HD voice, iar in octombrie 2012, Orange a reusit sa interconecteze in premiera mondiala doua retele mobile Orange din Romania si Moldova cu infrastructura diferita pentru a asigura o calitate HD Voice impecabila dintr-o tara in alta.Tot in acest an am reorganizat magazinele pentru a fi orientate mai mult catre o experienta digitala, site-ul a fost, de asemenea, redesenat si s-au lansat mai multe tipuri de servicii de plati mobile si proiectul-pilot NFC", a subliniat Jean-Francois Fallacher.

Potrivit sursei citate, tehnologia 4G va juca un rol important in 2013 deoarece va oferi utilizatorilor o experienta imbunatatita in utilizarea serviciului de Internet si a diverselor aplicatii.

"Tehnologia 4G, lansata de Orange in decembrie anul acesta, va juca un rol important, deoarece ofera utilizatorilor o experienta imbunatatita in utilizarea serviciului de Internet si a diverselor aplicatii. Asadar, in 2013 vom dezvolta serviciul de Internet mobil 4G, vom continua sa lansam oferte personalizate in functie de modul in care vor evolua necesitatile de comunicare ale clientilor nostri, vom dezvolta domeniul platilor cu telefonul mobil si zona de smartphone-uri si tablete, precum si aplicatiile ce pot fi accesate prin aceste echipamente performante. Nu in ultimul rand, anul viitor va fi important din punctul de vedere al deciziei privind tarifele de interconectare intrucat acestea vor conditiona anvergura investitiilor viitoare", a spus CEO Orange Romania.

Orange Romania este lider pe piata locala si face parte din grupul Orange-France Telecom, una dintre cele mai mari companii de comunicatii din lume, cu peste 217,3 de milioane de clienti pe cinci continente. In Romania, operatorul avea la 30 septembrie 2012 un numar de 10.243.000 de clienti, cu 197.000 mai multi clienti decat in urma cu trei luni.

Romtelecom

"2012 nu a fost un an usor, cu toate acestea, s-a simtit o usoara redresare. Pentru 2013, avand in vedere ca piata locala telecom are cele mai atractive si mai mici preturi, miza pentru fiecare dintre operatori este sa isi tina consumatorii multumiti. Concret, chiar daca am depasit momentul crizei, in noul context economic clientii isi doresc servicii cu valoare adaugata pentru banii pe care ii platesc si sunt foarte atenti atunci cand isi aleg serviciile si produsele", a declarat Ovidiu Ghiman, director executiv Strategie si Comercial-Rezidential in cadrul Romtelecom.

Acesta a precizat ca Romtelecom si-a imbunatatit situatia financiara in al treilea trimestru al anului 2012, pachetele promovate de companie fiind bine primite de clienti.

"Situatia financiara a Romtelecom a continuat sa se imbunatateasca in al treilea trimestru al anului, inregistrand o crestere a veniturilor din retail de aproape 1% si a EBITDA de 20% in al treilea trimestru din 2012 in comparatie cu aceeasi perioada din 2011. Pachetele promovate de Romtelecom au primit un raspuns bun din partea clientilor, mai mult de jumatate din baza de clienti a companiei folosind acum cel putin doua servicii ale companiei. Internetul si televiziunea sunt in continuare in centrul ofertelor Romtelecom, compania oferindu-le clientilor un pachet cu Internet broadband, de mare viteza, si continut video premium, accesibil pe mai multe ecrane, pe trei echipamente (laptop sau PC, tableta si smartphone). Pentru 2013 eforturile noastre vor fi indreptate in aceeasi directie. Pe segmentul business, Romtelecom si-a mentinut pozitia de lider de piata pentru serviciile de date si internet fix si continua sa castige teren in ceea ce priveste ofertele integrate ITC", a subliniat Ovidiu Ghiman, director executiv Strategie si Comercial-Rezidential in cadrul Romtelecom.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, detine 54,01% din Romtelecom, iar divizia sa de telefonie mobila, Cosmote, este prezenta pe piata romaneasca prin Cosmote Romania, societate detinuta de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din actiuni) si Cosmote Grecia (70% din titluri).

Numarul clientilor Romtelecom pe segmentul de telefonie fixa s-a redus cu 6,6% in primele noua luni din 2012, de la 2.527.181 la finele lunii septembrie 2012, la 2.360.033 milioane la finele lui septembrie 2012. Pe segmentul Internet broadband, numarul abonatilor a crescut cu 6,7%, de la 1.106.946 la 1.181.447 clienti. In cazul serviciilor de televiziune s-a inregistrat o crestere a numarului de clienti cu 1,9%, de la 1.208.293 la 1.231.077 clienti.

Cosmote Romania

"Am inceput 2012 cu un blocaj care a durat o luna intreaga din cauza celor mai grave ninsori din ultima jumatate de secol si apoi influenta climei a fost inlocuita de situatia politica, care a durat pana la finalul verii. Nu a fost un an usor, dar datorita increderii clientilor nostri am reusit sa performam eficient. Cu toate acestea, as spune ca 2012 a fost anul unei usoare reveniri, cu mai mult optimism in 2013", a declarat Panos Makris, director executiv comercial al Cosmote Romania.

Reprezentantul operatorului Cosmote Romania considera ca in 2013 mai multi consumatori se vor orienta catre folosirea serviciilor 3G.

"In 2013 mai multi consumatori se vor orienta catre folosirea serviciilor 3G deoarece vanzarile de smartphone-uri si consumul de date vor merge mai departe pe un trend ascendent. Cosmote Romania va continua sa fie un operator centrat pe smartphone, furnizand pachete personalizate care includ smartphone-uri, destinate cat mai multor consumatori. Mobilitatea si cele mai noi dispozitive (smartphone-uri si tablete) vor fi, prin urmare, cele mai relevante anul viitor, precum si faptul ca din ce in ce mai multi romani isi schimba telefoanele mobile si aleg un smartphone. Mai mult, compania noastra va continua sa se concentreze in 2013 pe extinderea si dezvoltarea retelei, crescand disponibilitatea acesteia si furnizand in acelasi timp cele mai noi tehnologii, alaturi de cea mai buna experienta de utilizare. Obiectivul nostru principal este de a continua sa ne dezvoltam reteaua, oriunde exista cerinta de a satisface o nevoie a clientilor", a adaugat Panos Makris.

Cosmote Romania este divizia locala a Cosmote Group, operatorul cu cea mai extinsa prezenta in sud-estul Europei, care are o baza de 20,4 milioane de clienti in Grecia, Albania, Bulgaria si Romania. Operatorul s-a lansat pe piata locala, in decembrie 2005, si a atins 6,4 milioane de clienti la 30 septembrie 2012.

O piata de 3,6 miliarde euro

Potrivit datelor ANCOM, valoarea pietei telecom din Romania este estimata pentru 2012 la 3,6 miliarde de euro, in jurul cifrei inregistrate in 2011. Telefonia mobila a avut in Romania cresteri spectaculoase in ultimii 10 ani, inregistrand o crestere cu 257% in ceea ce priveste numarul de utilizatori, pana la 23,4 milioane la finele lui 2011, cat si pe traficul mediu de voce realizat lunar de un utilizator, care a atins 205 minute anul trecut.

Piata serviciilor de telefonie fixa a avut o valoare totala de 530 de milioane de euro, in 2011, cu 30% mai mica fata de ceea ce se inregistra in urma cu 10 ani, din cauza scaderii inregistrate la nivelul valorii pietei cu amanuntul cu 44%. Traficul total de voce in telefonia fixa a scazut cu 32%, intre anii 2003-2011, chiar daca numarul de linii a crescut cu 7% in perioada mentionata. Daca la sfarsitul anului 2003 erau activi 28 de furnizori de telefonie fixa ce furnizau servicii de apeluri, la sfarsitul anului 2011 numarul furnizorilor care ofereau servicii de apeluri era de 49. In aceasta perioada (2003 - 2011), rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixa la nivel de gospodarii s-a mentinut la nivelul de 54%, in timp ce rata de penetrare la nivel de populatie a crescut cu 4 puncte procentuale, de la 21% la 25%, in special pe fondul cresterii numarului de linii alocate persoanelor juridice.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3110 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor