Primul telefon mobil avea aproape doua kilograme si costa 10.000 de dolari

Duminica, 02 Mai 2010, ora 08:42
4646 citiri
Primul telefon mobil avea aproape doua kilograme si costa 10.000 de dolari
Foto: Daily Mail

Putina lume il cunoaste. Martin Cooper este un nume comun, dar inventia sa este atat de populara incat mai mult de jumatate din populatia planetei nu poate sa traiasca fara ea.

In 1973, impreuna cu echipa sa de cercetare de la Motorola a dezvoltat primul prototip de telefon mobil. Cantarea aproape 2 kilograme iar productia sa a costat aproximativ 1 milion de dolari.

"Am inchis total o fabrica si am pus toti muncitorii sa lucreze la prototip si la infrastructura care l-a facut sa functioneze", isi aminteste Cooper, in cadrul unui interviu acordat BBC. Pentru inceput, Cooper si echipa sa au indesat o serie de componente intr-un obiect care semana cu receptorul unui telefon.

"Provocarea era aceea de a dezvolta o retea avand nevoie de un spectru de 3MHz, echivalentul a 5 canale TV pentru a acoperi globul", arata Cooper. De fapt, cea mai mare greutate a primului telefon mobil o avea bateria, care cantarea de vreo cinci ori mai mult decat are un telefon mobil acum.

"Durata de viata a bateriei era de 20 de minute, dar nu era o problema, avand in vedere ca nimeni nu putea tine telefonul la ureche atat de mult, din cauza greutatii sale. Avea peste un kilogram", spune inginerul, care anul acesta implineste 82 de ani.

Primele modele au fost directionate catre doctori si pentru personalul spitalelor, pentru o mai buna comunicare. In 1983 un celular costa nu mai putin de 4.000 de dolari. Asta insemna echivalentul a 10.000 de dolari acum. Daca facem o comparatie cu preturile de acum, cand doritorii pot scoate din buzunar mai putin de un dolar pe un telefon, daca acesta este cumparat impreuna cu un abonament, ne putem da seama de evolutia acestei industrii.

"Nu ne-am imaginat niciodata ca in mai putin de 35 de ani, mai mult de jumatate din oamenii planetei vor avea un telefon mobil. Nu ne-am imaginat nici ca vor exista Facebook sau Twitter", spune Cooper.

Primul telefon realizat in scopuri comerciale de Motorola este Motorola DynaTAC 8000x. La acea vreme un gadget care te scoatea din anonimat. Am putea spune ca acelasi lucru se intampla si astazi daca cineva iese cu acest telefon pe strada, dar cu siguranta efectul asupra celor din jur nu mai este acelasi.

Telefonul a ajuns sa fie cunoscut de public datorita serialului bine cunoscut "Saved by the Bell". Avea 33 de cm lungime, aproape un kilogram greutate si 30 de minute autonomie in convorbiri.

Despre telefoanele din ziua de azi, Marty Cooper nu are o parere prea buna. "L-au transformat intr-o monstruozitate. Manualul de utilizare este acum mai mare si mai greu decat telefonul. O buna tehnologie este intuitiva, noile modele insa te obliga sa devii inginer", spune parintele telefonului mobil. Pe viitor vede celularul transformat intr-un cip implantat in spatele urechii.

Astazi, Martin Cooper este CEO si fondator al ArrayComm.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#primul telefon mobil, #Marty Cooper, #Motorola telefon mobil , #telefoane mobile