Ziare.com

De la 1 septembrie, vorbim mai ieftin la telefonul mobil (Video)

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 23:11

   

De la 1 septembrie, vorbim mai ieftin la telefonul mobil (Video)
Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea, de la 1 septembrie, cu 24%, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut, ca urmare a reglementarilor Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Aceasta este cea de-a doua etapa de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobila in acest an, dupa cea din martie, cand tarifele au fost reduse cu valori cuprinse intre 19% si 30%.

Operatorii carora li se aplica aceasta reglementare sunt Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, Romtelecom, RCS & RDS, Telemobil si Vodafone Romania, respectiv toti furnizorii activi de retele si servicii de telefonie mobila destinate publicului din Romania, acestia fiind identificati de ANCOM ca avand putere semnificativa pe pietele terminarii la puncte mobile a apelurilor de voce in propriile retele.

Potrivit ANCOM, tariful de terminare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei de telefonie si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.

"Necesitatea continuarii reglementarii tarifelor de terminare la puncte mobile a apelurilor de voce a fost confirmata in urma analizelor de piata realizate de ANCOM in anul 2011, din care a rezultat ca toti cei 6 furnizori de servicii de acces la o retea publica de telefonie mobila, activi in Romania, detin putere semnificativa pe piata de gros a terminarii la puncte mobile a apelurilor de voce in propriile retele.

ANCOM a impus tuturor acestor furnizori obligatia de a respecta anumite plafoane maxime pentru tarifele serviciilor de interconectare", se arata in comunicatul ANCOM.

Suplimentar fata de reducerea tarifelor de interconectare, acesti furnizori sunt subiectul unor obligatii de transparenta, nediscriminare, de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, precum si obligatia de control al tarifelor.

Cat au scazut preturile

In urma reglementarilor, tariful mediu pentru terminarea la puncte mobile a apelurilor de voce in Romania a scazut in termen nominali cu peste 70%, din 2003 si pana in prezent. Anul 2013 va marca noi evolutii ale tarifelor de terminare ale apelurilor de voce, atat la puncte fixe cat si la puncte mobile. Cuantumurile si viteza reducerilor vor fi definitivate in urma consultarilor publice nationale si europene.

Numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila din Romania era de 23,4 milioane la sfarsitul anului 2011, in scadere cu 4% fata de cel inregistrat la finele lui 2010.

Numarul cartelelor preplatite active a scazut in 2011 cu 6%, ajungand la 14,05 milioane, in timp ce numarul abonamentelor persoanelor fizice a scazut cu 3% (pana la 6,42 milioane), iar numarul abonamentelor incheiate de persoane juridice a crescut cu 5% (ajungand la 2,94 milioane), in comparatie cu valorile inregistrate la nivelul anului 2010.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la sfarsitul anului 2011 era de 123 cartele SIM active la 100 locuitori si a fost calculata pe baza rezultatelor preliminare ale recensamantului desfasurat in 2011.

Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat in anul 2011 valoarea de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde RON).

Veniturile obtinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de catre operatorii de telefonie mobila din Romania in aceasta perioada au atins suma de 0,47 miliarde euro (1,97 miliarde RON), reprezentand 13,3% din valoarea pietei de comunicatii electronice, in timp ce operatorii de telefonie fixa au obtinut 0,05 miliarde euro (0,23 miliarde RON) din serviciile de terminare a apelurilor de voce, reprezentand 1,5% din valoarea pietei de comunicatii electronic.


Sursa: rNews

Articol citit de 3935 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E contra naturi

Sa sun un prieten pe mobil,in Bucuresti de la un telefon de pe strada,timp de 10 minute si sa platesc mai mult daca sun tot de pe un telefon de pe strada in Canada, timp de 20 de minute....trebuie puse toate de acord cu compania de telefoane Telecom.de asa natura,ca totu sa fie normal....

 

Stati linistiti si nu va iluzionati!

Vor avea ei grija sa schimbe ofertele si sa va scoata tot atatia bani din buzunar! Ce, nu v-ati obisnuit cu tara asta?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor